Фестивалът за дизайн МЕЛБА се открива с изложба и продължава с десет дни събития, лекции и работилници

2247
Фестивалът за дизайн МЕЛБА се открива с изложба и продължава с десет дни събития, лекции и работилници
Снимка: ПР

На 2-и ноември с Преглед на българския дизайн: Обект на взаимовръзки започва шестото издание на единствения фестивал за дизайн в България — МЕЛБА. Организаторите от Комплект и тази година ще предложат 10 дни със забележителни изложби, симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, класове и дискусии, които ще се състоят на различни локации в София. Пълната програма е публикувана тук, а откриването е от 18:30 ч. в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17.

Международният фокус на фестивала идва със симпозиума МЕЛБА (04.11), на който ще чуем осем забележителни лектори от шест различни страни: Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt, знакови със сътрудничеството с Международния филмов фестивал в Карлови Вари и фотографа Йозеф Куделка; Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw, студио за рисърч и дизайн, базирано в Ротердам и представено в музея за съвременно изкуство De Domijnen, Фондация Cosmo Caixa, културния център "Онасис" и др.; Дебора Манети, дизайнер на шрифтове и Франческо Кановаро, главен дизайнер и съосновател на италианското студио за типография и брандинг ZetaFonts, инициатори на проекта Fight for Kindness; Гонсало Хереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023; Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директор от Испания с богато портфолио и клиенти, сред които Berluti и The Future Perfect; и Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с акцент върху колаборации с музиканти от различни сфери и клиенти като Simone Rocha, Nike, MTV, Universal music. Тази година симпозиумът ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Топлоцентрала и може да бъде гледан и онлайн.

Още: "Преглед на българския дизайн 2023": Изложба на взаимодействието между дизайнери и производители

Изложбата Дипломен проект присъства за втора поредна година в програмата на МЕЛБА. В настоящото издание представя видеоинсталация на Радина Йотова — визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Тя завършва Кралската художествена академия, KABK, Хага, със специалност "Графичен дизайн" през 2022 г. В партньорство с Унгарския културен институт Лист, Комплект организират дизайн резиденция, която цели да създаде повече пространство за изследване, мислене и критика в сферата. В рамките на 3-седмичен престой в София графичната дизайнерка и илюстраторка от Будапеща Ката Моравски се потопи в изследване на града. Резултатът от резиденцията може да бъде видян в рамките на изложба в института в дните на фестивала, а откриването е на 03.11 от 17:00 часа. 

Фокус върху Загребската седмица на дизайна поставя изложбата - преглед Хърватски дизайн Х в Space Port A, на която ще видим забележителни представители на съвременния хърватски дизайн от последното десетилетие. Just Once: Избрани проекти на Studio Najbrt в галерия Чешки център проследява пътя на визуалния език от 90-те години насам на едно от най-утвърдените и успешни чешки студиа. Fight for Kindness е изложба в Coffee Syndicate на италианското студио за типография Zetafonts, които всяка година отбелязват Световния ден на добротата/World Kindness Day с отворена покана към дизайнерите по целия свят. Съвременен български продуктов дизайн в галерия Артур е организирана от списанието за интериор и архитектура MD и представя реални продукти на някои от най-талантливите съвременни български дизайнери, работещи в България и чужбина в периода след 2000-та година.

Фестивалът включва още Образователен клас за проактивни дизайнери, подходящ за студенти и/или професионалисти в областта на мебелния/индустриалния/продуктовия дизайн или архитектурата. Водещи са Мая Лалич (архитект) и Йелена Матич (интериорен дизайнер) — съоснователите на платформата Young Balkan Designers, която цели да открива, развива и насърчава творческите таланти от Балканския регион в областта на устойчивия дизайн. В партньорство със Сито Студио се организират две работилници — за напреднали в ситопечата с Диего Мена от Multiple Editions и за ризо печат с Оскар Гинтер от парижкото студио Qiuntal Atelier.

Всички изложби, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и симпозиума се изисква допълнително записване.

Продължават продажбите на онлайн билетите за симпозиума МЕЛБА, тъй като местата за залата на живо вече са изчерпани.

Информация за фестивалната програма можете да откриете във Фейсбук и Инстаграм профилите на Melba Design Initiatives, както и на уебсайта festival.melba.bg.

Билетите РАННО ПИЛЕ за международния симпозиум за дизайн МЕЛБА са в продажба до 16 октомври

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт