Галерия "Васка Емануилова" представя "4 проекта" на Димитър Солаков

2541
Галерия  "Васка Емануилова"  представя "4 проекта" на Димитър Солаков
Снимка: Димитър Солаков

На 1 март от 18:00 ч. в галерия  "Васка Емануилова" ще бъде открита изложбата "4 проекта" на Димитър Солаков. Проектът ще може да се види до 26 март.

Странни връзки между далечни теми, гигантски крачки и скокове в пространството, предположения, научни факти и художествени манипулации очакват зрителите в изложбата „4 проекта” на Димитър Солаков, работата по която продължава вече две години. Изложбата предлага множество несъвместими на пръв поглед образи. Като образа на трансформацията от планктон към петрол. Също напълно достоверна възможност за моментално забогатяване, едно ново звуково произведение, както и автопортрет, направен с поглед към галактиката Андромеда. Разстоянието между темите на четирите проекта е голямо, колкото това между космическите обекти, които участват.

Честваме 100-годишнината от дипломатическите ни отношения с Швейцария с изложба

Изложба, наречена "България и Швейцария: заедно в историята", бе открита днес (13.12.16 г.) в изложбената зала на Държавна агенция "Ар...

Освен това нарочни допълнителни препратки придават на произведенията вид на разклонения от теми за обсъждане. Авторът влага разнопосочен смисъл между образите и названията. Например „Домашен адрес” се отнася до изпращане на информация към космоса, а работата озаглавена със здравословно звучащото „Да влезеш във форма”, всъщност идва от проблеми на екологията. Или защо не от чисто художествени проблеми с формата – дори и такава аргументация можем да различим, ако се вгледаме в „4 проекта”, ако ги възприемем като композиция от падащи или валящи градушки от форми, пейзажи и инструкции за ориентация в пейзажа. Дори образа на самата идея за далечно пътешествие присъства, разказва Даниела Радева.

В изложбата постоянно попадаш на тактики за усложняване представата за разлики в мащаби и размери между обекти, не само в буквален смисъл – като че ли вече пътуването по света не е чак толкова интересно за съвременните художници. Изглежда, че Димитър Солаков инсценира усещането да се чувстваш свойски и уютно не просто в света, а във вселената. Защо да не си представиш, че си на лов за диаманти? Или защо да не можеш да си направиш селфи като се погледнеш не отстрани, а направо от космоса.

Димитър Солаков (р. 1987 г.) завършва Нов Български университет, София. Работи предимно с фотография и видео, макар че отскоро включва в своите инсталации и рисунки. Той често изследва различните видове връзки между природата, урбанизма и човека, между миналото и неговата интерпретация в настоящето. Творбите му могат да бъдат както много лични, така и съвсем дистанцирани, от позицията на страничен наблюдател.

Художникът е участвал в редица международни изложби, част от които са: “The Power of Doubt”, Times Museum (Гуанджоу, Китай), Bienal de Cuenca XI (Куенка, Еквадор), PHotoEspaña (Мадрид, Испания), GRID Photographie Biennal (Амстердам, Холандия), “Ritual Of The Habitual” (Пловдив, България), Sofia Contemporary (София, България), “All I Can Do Is Art” (Прага, Чехия), 56th October Salon (Белград, Сърбия), “What Is Left?” (Виена, Австрия). Представял е самостоятелни изложби на места като: Incubate (Тилбург, Холандия), Галерия Сариев (Пловдив, България), 0gms (София, България). Първата му самостоятелна изложба „Младост”, се състоя също в галерия „Васка Емануилова” през 2010 г.

Благотворителна изложба-конкурс в помощ на семейства на деца, претърпели инцидент на пътя

Мраморното фоайе на Българското национално радио от 13 часа на 2 декември 2016 г. ще се превърне в огромно творческо ателие за Коледнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Отиде си голям български художник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт