"Преглед на българския дизайн 2023": Изложба на взаимодействието между дизайнери и производители

1203
"Преглед на българския дизайн 2023": Изложба на взаимодействието между дизайнери и производители
Снимка: Фестивал за дизайн МЕЛБА

Поредицата от изложби "Преглед на българския дизайн", продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като водещ акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА, продължава с шесто издание и тема "Обект на взаимовръзки". Куратор тази година е Дима Стефанова — дизайнер и културен предприемач, основател на образователната платформа Know-How Show-How. Автор на експозиционния дизайн и визуалното оформление е Филип Бояджиев. 

Актуалното издание на изложбата изследва взаимовръзките между дизайнер и производител и е своеобразен опит за "картографиране" на индустриалната база в България. Внимателно подбраните дизайнери разглеждат спецификите на конкретно производство и разработват нови продукти или прототипи. Взаимодействието между съществуващата с години производствена база и непреднамерения външен поглед на дизайнера са поле за смели експерименти и разширяване на представите, което води до изненадващи резултати.

Поканените в изложбата дизайнери идват от различни професионални сфери - индустриален и продуктов дизайн, осветление, илюстрация, бижу, мода и аксесоари. Изложбата показва техния вътрешен творчески свят и подход, провокиран от необичайна за тях ситуация. Изложбата показва разнородни дизайн обекти, представени заедно с творческите им процеси. "Обект на взаимовръзки" откроява разнообразието в дизайнерските идеи и източниците на вдъхновение и отдава почит на взаимното сътрудничество и експеримента като движеща сила в дизайна.

Кураторът Дима Стефанова свързва всеки един от поканените дизайнери със седем различни като производство фабрики в България. Дизайнер и компания работят заедно в продължение на няколко месеца в тясна колаборация, за да стигнат до финален обект.

Илиан Милинов (продуктов дизайн) в партньорство с Белкаро (мебели, тапицерия, Казичене) и Полимер Колорс (композитен материал, Габрово); Яна Танковска (керамика) в колаборация с Родопска тъкан (текстил и тъкане, Смолян); Иван Пръмов (осветление) — с Бонана (метал и тапицерия, Петрич); Анелия Антова (мода) — с FilCo-Sportswear (спортни облекла, Карлово-Сопот); Били Матеева (визуално изкуство, графичен дизайн) — с Поларис (филц и осветление, Варна) и Юлиян Миков, Димитър Вранчев, NO-ON (осветление) — с Паркети Миланов (София).

"Централно място в работите на селектираните автори заема връзката като ключов елемент. Под връзка разбирам не само механизма, който свързва дадена форма с материала, от който е произведена, но и механизма, който свързва дизайнера с производителя, формата с тялото, обекта със заобикалящата го среда, неговия социален и екологичен отпечатък. Това биха могли да бъдат решения, които отварят възможности за разнообразни форми и приложения, както и за повече от едно-единствено предназначение. Голямо вдъхновение за избора на тази посока е работата на испанския дизайнер Хорхе Пенадес", казва кураторката Дима Стефанова.

Официалното откриване на "Обект на взаимовръзки", с което ще бъде даден старт и на фестивала МЕЛБА, е на 2-и ноември (четвъртък) от 18:30 ч. в галерия КО-ОП на бул. "Янко Сакъзо" 17 в София. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 12-и ноември, като входът е свободен.

Преглед на българския дизайн е поредица изложби, продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА. Субективният подбор на отличителни и важни примери от последната година в разнообразни сфери (графичен дизайн, илюстрация, реклама и кампании, мода, бижута, продукти и други) е важна част от колективната памет за състоянието на българската визуална култура. Последните две издания (2022, 2023) Комплект поставя конкретна тема, кани уважаван специалист-куратор, който да навигира и осмисля процеса, и продуцира нови дизайн обекти заедно с избрани от него автори в пътуваща изложба.

Фестивалът за дизайн МЕЛБА смесва различни перспективи към дизайна в разнообразни творчески активности – международен симпозиум, изложба-преглед на българския дизайн, съпътстващи изложби, работилници, лекции и др. Той е част от МЕЛБА – поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Настоящето издание на фестивала се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Билетите РАННО ПИЛЕ за международния симпозиум за дизайн МЕЛБА са в продажба до 16 октомври

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт