Асеновградчани спасиха ценна картина от наследството на града

4901
Асеновградчани спасиха ценна картина от наследството на града

Ценната картина, създадена от асеновградския художник Коста Форев, която е част от културно-историческото наследство на Асеновград, остава в собственост на Общината.

Месец, след като асеновградчани изразиха активната си гражданска позиция, относно съдбата на произведението – част от ликвидационното имущество, след ликвидацията на Обреден дом-Асеновград – усилията им се увенчаха с успех.

Съветниците от местния парламент гласуваха с единодушие произведението да бъде запазено в общинския фонд. Ликвидаторът, който изпълняваше процедурата, подаде оставка.

В Асеновград граждани започват нова битка за спасяване на културна ценност

Картина, която предстои да бъде обявена за продажба от фалиралия Обреден дом в Асеновград, предизвика бурни реакции сред асеновградчани...

Тя бе приета от старейшините на града. Лицето, което ще бъде назначено на негово място, като ликвидатор, е задължено да изведе картината от планирания търг, чрез който тя щеше да бъде продадена, а начална тръжна цена 5 000 лева.

Припомняме, че скандалът с картината, наречена от автора си "Първи емоции", започна още с публикуване списъка с имуществото от Обреден дом, което е подготвено за продажба. Творбата стана обект на злоупотреба, като бе публикувана и обявена за продажба в сайт за безплатни обяви, за сумата от 60 000 лева.

По случая бяха уведомени органите на реда, а обявата бе свалена интернет пространството. Картината на Коста Форев е рисувана с темпера върху дърво. Размерът ѝ е 50/80 сантиметра. Тя е от първия творчески период на художника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com