Автентични носии и вещи в изложба разказват за родопската сватба

2628
Автентични носии и вещи в изложба разказват за родопската сватба
Снимка: Actualno.com

Типичните родопски годеж и сватба представя специална изложба, гостуваща в Асеновград. Автентични носии, прибори и аксесоари показват начина на протичане на ритуала в западните Родопи. Още от миналото, преди да се осъществи женитбата, се е сключвал предбрачен договор. На своята избраница момчето предлагало сума, с която да овъзмезди бъдещата си съпруга в случай че бракът се разтрогне. Експозицията показва, че при годежа младоженката си потапя краката в леген с вода, държейки в едната си ръка огледало, а в другата – хляб, защото така повелявал обичаят. Когато се омъжва, тя взима със себе си и своя „чеиз“. Той е съвкупност от всички неща, които са ръчно и лично изработени от бъдещата булка, още откакто тя е била дете и до деня на сватбата. Извеждането на момата от дома й се осъществява от нейния баща. Двамата излизат заедно, хванали една и съща бяла кърпа.

Официалното посрещането у младоженеца се извършва от свекървата. Тя е постлала на пода бяло платно и по него е разтлала червен конец. Непосредствено след булката върви съпругът й. Той събира и намотава конеца, като го благославя – да имам дом, семейство, къща, дечица. Всичко, за което си мечтае момъкът, го нарича докато върви след младоженката. Намотаният и благословен конец мъжът трябва да пази до последния ден, в който са заедно с неговата съпруга. Пристъпвайки в новия си дом, свекървата поднася на момата да подържи дете в ръцете си, което също е благословия за плодородие. Изложбата показва и кумската трапеза, която е богато обсипана с гозби.

Изграждат фитнес на открито в село Избеглии

Два проекта, всеки на стойност по 10 000 лева, предстои да реализира Община Асеновград. Основната цел на единия от тях е изграждане на ...

Представен е и ритуалът по оповестяването на новината, че момата е „убава“ („честна“), или иначе казано – девствена. Ако е така, на следващия ден ризата й се поставя на видно място. Всеки може да я види, а ако желае - да остави паричка или дар. Следва празненството на самата женитба и отпиването на „благата“ ракия. Изложбата „Ела се вие, превива“ представя духа и атмосферата на родопската сватба. Обобщени са основни моменти и стъпки. Известно е, че дори в съвременния свят, съществуват населени места в някои части от Родопите, в които все още всички сватбени ритуали и традиции се спазват и изпълняват.

„Избрахме да покажем точно родопската сватба, защото тя е пъстра, цветна и с много обредни елементи. Чрез експозицията се пресъздава един важен и скъп момент, както за младоженците, така и за всички техни близки, които го споделят. Посланието ни до посетителите е да успеят да се потопят в атмосферата и да усетитят магията“, казаха за Actualno.com представителите на Регионален исторически музей-Пазарджик, чието дело е гостуващата експозиция. Изложбата „Ела се вие, превива“ е подредена в Етнографската къща в Асеновград и може да бъде разгледана там до 30.06.18 г.

Някои от експонатите от изложбата може да видите в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com