Близо две минути и половина търсиха кръста в реката на Асеновград

4666
Близо две минути и половина търсиха кръста в реката на Асеновград
Снимка: Actualno.com

Студент от Асеновград спаси богоявленския кръст от ледените води на река Чая. 21-годишният Георги Тачев се бори дълго с над 50 други младежи, но накрая успя да извади светинята от водоема.

Момчето следва физическо възпитание и спорт в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Пред стотиците присъстващи асеновградчани и гости на града той пожела за себе си и за целия народ най-вече здраве.

Прокуратурата иска по-високи наказания за биячите от Асеновград

Районната прокуратура в Асеновград настоява за по-високи присъди спрямо 11-те мъже, задържани за побой над деца-гребци и техни треньори...

Георги сподели, че участва за втора година, но спасява кръста за първи път. Той каза, че както за него, така и за всички смелчаци ритуалът повишава адреналина и предизвиква страхотно изживяване. Тази година за спасяването на светинята жени не се престрашиха да скочат. А най-малкият мъж, осмелил се да се подопи във водите на Чая, независимо от студа, бе 11-годишният именник Йордан Симеонов от София.

Бащата на момчето е от Асеновград и затова то се е решило за първи път да стане част от Богоявление в града, за да усети истинската емоция. Прецедент в историята на богоявленския ритуал бе това, че търсенето на кръста продължи близо две минути и половина.

Част от момчетата се отказаха и излязоха от водата, а други тръгнаха по течението на реката, за да издирят Божия символ. В крайна сметка, Георги бе най-бърз и находчив и успя да спаси кръста, за което кметът на общината доктор Емил Караиванов го награди с родопско одеало, буре с асеновградски мавруд и парична награда. Богоявленският ритуал премина под звуците на божествена света литургия, отслужена от свещеници от Асеновград, и пукот на военни оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com