Едва пет са приемните семейства в Асеновград, търсят се още

1988
Едва пет са приемните семейства в Асеновград, търсят се още
Снимка: личен архив

Стартира информационна кампания по приемна грижа за област Пловдив, като идеята е тя да продължи до 30.11.20 г. "Приемна грижа" е алтернативна възможност, в подкрепа на децата и семействата, изпаднали в затруднена ситуация. Територията на обхват на кампанията е 12 общини, сред които и Асеновград. Пет са семействата в града, които са приели деца, а на цялата територия на пловдивска област са 89. В тях се настаняват малчугани от 0 до 3 г., сред които има и такива, с увреждания.

Приемните родители получават възнаграждение в размер на 150% от стойността на минималната работна заплата. А в случаите, в които се отглежда дете от 0 до 3 г. им се заплаща допълнително по още 300 лева. Родителите, които са решили да приемат две деца, получават 160% от минималната работна заплата. За три пък сумата е в размер на 170%. Професионалните приемни семейства сключват граждански договор, като периодично им се извършват проверки от социален работник.

143 деца в Плевенско са настанени в приемни семейства

143 деца в Плевенска област са настанени в 123 приемни семейства до момента. По проект „Приеми ме 2015” са утвърдени още 13...

Трудно се намират желаещи за Асеновград, посочват експерти. Пандемията от коронавируса е повишила интереса, след като доста хора в града са останали без работа. Приемен родител може да бъда всеки, без значение от възрастта. Специалистите отчитат, че по-трудно се намерят желаещи да се грижат за деца с увреждания, тъй като те изискват повече грижи. Приемните родители нямат право на родителски права, спрямо детето, което са взели за отглеждане. Те трябва да предоставят достатъчно пространство в жилището, както и да отделят време за общуване с новия член на семейството. Изискване към желаещите е да са клинично здрави, да не са осъждани, да не са лишавани от родителски права, да нямат проблем с алкохол, наркотици и други.

Два вида са приемните семейства - доброволни и професионални. Първите приемат в дома си дете, което се нуждае от грижа в семейната среда. Заплаща им е месечна издръжка, според възрастта на малчугана. Те не получават възнаграждение. Професионалните приемни семейства преминават обучение за повишаване на квалификацията им. При тях се настаняват деца с или без увреждания до 3-годишна възраст; жертви на насилие или трафик и, спрямо които е приложена мярка „полицейска закрила“, след изтичането на срока; подрастващи в условията на заместваща приемна грижа; деца с поведенчески проблеми. Всяко професионално приемно семейство получава възнаграждение по граждански договор и месечна издръжка за детето, за което се грижат, според неговата възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com