Създаване на „Синя стая“ в Асеновград искат учители

5039
Създаване на „Синя стая“ в Асеновград искат учители
Снимка: Thinkstock

Учители, родители и директори на учебни заведения искат създаване на „Синя стая“ в Асенoвград. Това обявиха пред Actualno.com група преподаватели, които полагат грижи за ограмотяване на малките асеновградчани в училище.

Учителите стигнали до това решение по повод зачестилите случаи на агресия сред учениците в градове от различни части на страната. „Синята стая“ е вид мярка за работа с деца в риск. Тя е специализирана и съдържа две помещения, разделени с така нареченото венецианско огледало. От едната страна стаята е уютна и приветлива за малчуганите и подрастващите. В нея специалисти разговарят и изслушват деца, станали жертва на насилие, свидетели на престъпление или извършили противообществени прояви.

Кметът и главният архитект на Асеновград остават на работа

Кметът и главният архитект на Асеновград остават на работа, стана ясно от съдебно решение взето днес. Апелативеният съд в Пловдив потв...

Зад огледалото процесът може да бъде наблюдаван от психолози, адвокати или други експерти в социалната сфера. Засега идеята е в проект, но предстои да стартира организацията по осъществяването й, категорични са учители и директори на училища в община Асеновград, заели се със задачата. Инициаторите планират да отправят предложението и проекта за създаване на „Синя стая“ до Общинския съвет в града.

Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

По темата как България би могла да пребори или поне да намали агресията сред учениците в класните стаи учителите посочиха няколко решения. Децата трябва да бъдат запознати със задълженията си, а не само с правата си и да са наясно, че носят отговорност за постъпките си, смята Ани Шенкова – педагог - към момента пенсионер. Тя изрази мнение, че един от начините за успешното решаване на проблемите с агресията на учениците е провеждане на медиация.

Започна записването за безплатната академия „Шарена ваканция“

Зпочва записването за тазгодишната детска академия „Шарена ваканция“ в Асеновград. Тя е безплатна и включва плуване, колоез...

Като резултат от дългогодишния си опит Шенкова сподели, че според нея голяма част от родителите неглижират възпитанието на собствените си деца. Необходимо е Държавата да предприеме законови мерки за налагане спазването на правила на поведение и "връщане авторитета на учителя", посочи Христина Филипова, която е преподавател и общински съветник.

Тя смята, че с оглед намаляване на агресията е необходимо учениците да се включват в по-голям брой извънкласни форми на занимания и да се делегират повече права на учителите. Други преподаватели посочиха, че е редно по всеки учебен предмет да се издава само един учебник, с цел уеднаквяване на придобитите знания. Като решение бе предложено и да бъде намален броят на учениците в паралелка, а при агресивна проява на детето родителят или настойникът да бъде санкциониран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com