В Асеновград граждани започват нова битка за спасяване на културна ценност

2778
В Асеновград граждани започват нова битка за спасяване на културна ценност

Картина, която предстои да бъде обявена за продажба от фалиралия Обреден дом в Асеновград, предизвика бурни реакции сред асеновградчани.

Казусът с произведението на изкуството, сътворено от местният художник Коста Форев, започна още, когато стана ясно, че творбата е оценена на 5 000 лева и предстои обявяването й на търг.

С над 92 000 лева създават и оборудват новото общинско предприятие в Асеновград

Обществена поръчка за доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване на новоизграждащото се общинско предприятие обяви Община Асеновград...

Първоначално, ликвидаторът на Обредния дом в Асеновград не пожела да съобщи името на автора. Дни след това, скандално, картината бе обявена за продажба в известен сайт за обяви, от частно лице. Сумата, поискана за произведението от продавача, представил се като Иван, бе 60 000 лева. Приложена дори бе и снимка. Веднага, след реакция на граждани, обявата бе заличена. До днес не става ясно по какъв начин нареклият себе си Иван е получил достъп до иначе заключената картина, за да успее да я снима.

Пред Actualno.com ликвидаторът Венцислав Василев заяви, че е подал сигнал в РУ на МВР в Асеновград, защото е престъпление някой да продава чужда собственост. Той увери, че творбата е заключена в сградата на Обредния дом, която се охранява чрез СОТ. На този етап, няма данни за реакция, от страна на компетентните органи.

Екипът ни потърси мнението и на Общинската администрация в Асеновград по казуса. От там ни отговориха, че тази картина не е собственост на Общината, а на търговското дружество. За справка, самото звено е със 100% общинска собственост и решението за неговата ликвидация се взима от съветниците на града.

Над 1 000 асеновградчани поискаха помощи за отопление за новия зимен сезон

Близо 1 100 заявления-декларации за получаване на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон са подадени засега в Дире...

Интересен факт е, че никой не успя да ни каже дори името на картината – нито дъщерята на твореца Коста Форев, нито ликвидаторът Венцислав Василев. Оказва се, че никой не знае кога е създадена, по какъв повод, от какви материали е рисувана, какво е посланието й, как е придобита от Обредния дом.

Поради тази причина остава загадка и по какви критерии е изготвена оценката й. Борбата срещу неяснотите с разпореждането на картината, изрисувана от ръцете на известния асеновградски художник Коста Форев, обедини група асеновградчани, борещи се за запазване културното наследство на Асеновград.

Те са твърдо решени да потърсят сметка от местната управа, за случващото се с творбата. За целта е изготвено запитване, съдържащо 11 въпроса, което ще бъде входирано пред Общината и Общинския съвет в града. Междувременно, инициаторите възнамеряват да проведат и срещи с представители на администрацията и на местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com