Иран помага на Русия със "Северен поток 2"?

4324
Иран помага на Русия със "Северен поток 2"?
Снимка: Nord Stream 2

Руското издание eadaily.com съобщи, че САЩ подготвят нови санкции за участниците в "Северен поток 2" с цел да доубият проекта и да убедят европейските компании да се изтеглят от него. Отиващата си администрация на Белия дом обаче открила, че още един морски съд може да вземе участие при доизграждането на балтийския газопровод. Според EADaily, възможният тръбополагащ кораб принадлежи на Иран – това е крановият кораб Oceanic 5000. Той сега се намира на Канарските острови, където го приспособяват за дълбоководно тръбополагане.

До последно като участници в дострояването на "Северен поток 2" са считани работещата в германски води баржа "Фортуна" и тръбополагащият "Академик Черский". През май той пристигна от далекоизточното пристанище Находка и до октомври беше дооборудван в германското пристанище Мукран да полага тръби с по-голям диаметър.

Камарата на представителите на САЩ отхвърли ветото на Тръмп върху военния бюджет

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отново одобри проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година в размер на 740 милиа...

Крановият кораб Oceanic 5000 също полага тръби и сега се намира на Канарските острови. Според данни на Marinbetraffic на 14 юли той пристигнал от Шарджа (ОАЕ) в Лас Палмас, където се намира и сега.

Полският специализиран сайт Portal Morski публикува фотографии, от които се вижда, че Oceanic 5000 действително го дооборудват на Канарските острови.

Oceanic 5000 плава под флага на Барбадос. Според Полския регистър на корабите, съдът принадлежи на регистрираната в Белиз офшорна компания Е.А.Т Capital Management и се управлява от оманската Suntech International. Компанията е основана през 2012 г. за поставяне на конструкции за нефт- и газодобив в морето, включително и тръбополагане. А според LinkedIn, на Suntech International работят много иранци, като самата компания изпълнява не малко проекти в Иран.

Още през 2017 г. ираноезичното икономическо издание Financial Tribune писа, че с помощта на Oceanic 5000 са положени тръбопроводи от находището в Южен Парс до брега – пристанището Ассалуйе.

Москва убедена, че "Северен поток 2" ще бъде завършен

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е във висока степен на готовност, той ще бъде завършен, тъй като европейските...

На свой ред заместник-директорът на Offshore Engineering and Construction Company Мохаммад Реза Бахари разказал пред агенция MEHR, че крановият кораб Oceanic 5000 принадлежи на иранската компания Pars Oil and Gas Company, която влиза в Национална иранска нефтена компания (NIOC). На фотографиите се вижда ясно, че Oceanic 5000 участва в усвояването на гигантското находище Южен Парс.

Ако се планира Oceanic 5000 да бъде използван на "Северен поток 2", то корабовладелеца не го засягат американските санкции, тъй като тази промишленост на Иран и без това се намира под още по-тежки ограничения от САЩ.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com