Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Исторически пробив за жените в Пакистан (ВИДЕО и СНИМКА)

26 февруари 2024, 17:22 часа • 2090 прочитания

За исторически пробив за жените в Пакистан съобщава Al Jazeera.

Първата жена министър в страната

Мариам Наваз, дъщерята на трикратния бивш премиер на Пакистан Наваз Шариф, беше избрана за главен министър на ключовата провинция Пенджаб – първата жена в страната, която заема поста.

Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PMLN) на Мариам и нейните съюзници получиха в понеделник 220 гласа в 371-членната асамблея на Пенджаб на избори, бойкотирани от опозиционната сунитска партия Съвет на Иттехад, подкрепена от затворения бивш премиер Имран Хан

Политическа династия

Мариам е четвъртият член на семейството й, който става главен министър на Пенджаб след баща си Наваз Шариф, неговия брат Шехбаз и сина на Шехбаз Хамза, които заемаха поста няколко месеца миналата година. ОЩЕ: Роклята й ги ядоса: Разгневена тълпа нападна жена в Пакистан (ВИДЕО)

Коя е Мириам?

Родена през 1973 г., Мариам е най-голямата сред четирима братя и сестри и не се занимаваше с политика до 2013 г., когато Наваз стана министър-председател за трети път. Скоро след това тя се появи като очевиден политически наследник на семейството, докато братята й се занимаваха с бизнеса.

След като Наваз беше дисквалифициран от поста министър-председател през 2017 г. заради лъжа в декларациите за имуществото си пред ECP, Мариам пое по-видна роля в партията.

Въпреки това, дни преди изборите през 2018 г., на които тя планираше да се състезава, съд в столицата Исламабад я осъди за корупция, заедно с баща й и съпруга й. Присъдата я дисквалифицира от участие в избори за десетилетие. ОЩЕ: Иран въвежда отделни учебници за момичета и момчета

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес