Китай ще глобява за популяризиране на лакомията

1333
Китай ще глобява за популяризиране на лакомията
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Китай ще глобяват за пропаганда на лакомията и разточителното използване на хранителни продукти, ще възпитава у населението умереност и внимателно отношение към храната. Това става ясно от приетия закон в рамките на борбата с прекалената консумация и хранителните отпадъци.

На 29 април парламентът на Китай одобри закон за борба с разточителното използване на хранителни продукти, който влезе в сила още същия ден.

Китайският лидер Си Дзинпин заяви миналата година, че "явлението разхищение на храна ужасява и огорчава" и нареди сред гражданите да се насърчава умереност при храненето. Той призова хората да развият чувство на срам заради „разточителството при храната и гордост от икономията“.

Според чл. 22 от закона, медиите трябва да пропагандират закона за борба с разточителното използване на хранителни продукти, да представят съответните нормативни актове и стандарти, да информират за усъвършенстваните модели, да сочат недостатъците от разточителното хранене, да насочват обществеността към формиране на правилната концепция за хранене и потребление и да бъдат внимателни към общественото мнение.

Подчертава се, че информациите за борба с разточителното използване на храна трябва да бъдат достоверни и безпристрастни.

Забранява се продукцията, публикуването и разпространението на програми, аудио и видеоматериали, рекламиращи разточителното използване на храна, включително и преяждане, се казва в закона.

В случай, че такива материали все пак се появят, медиите са длъжни да ги блокират или да изтрият неподходящото съдържание.

При отказ ще се налагат глоби в размер от 10 000 до 100 000 юана (1,5 до 15 000 долара), като дори може да бъде взето решение за прекратяване на тяхната работа.

Лицата и ръководството, които отговарят пряко за това, могат да бъдат привлечени към съдебна отговорност.

Все пак хипотезата за изпускане на коронавируса от лаборатория отново изплува

В началото на пандемията тази хипотеза беше отхвърлена - немислимо е коронавирусът да е могъл да избяга от безопасната лаборатория в Ух...

В закона се подчертава, че правителствата на всички нива трябва да определят цели и задачи в борбата с хранителните отпадъци, да създадат и усъвършенстват работещи механизми, мониторинг, проверки, анализ и оценка на хранителните отпадъци, да засилят контрола и управлението и да провеждат пропагандна и просветителска дейност.

Всяко юридическо или физическо лице, което е открило прекомерни хранителни отпадъци, има право да докладва за това на съответните служби, които трябва своевременно да разгледат сигнала в съответствие със закона.

Според закона, когато се хранят извън дома, жителите на страната трябва да се придържат към концепцията за цивилизовано, здравословно и рационално потребление, да поръчват и консумират храна в разумни количества в съответствие със здравословното състояние, навиците и хранителните си нужди.

Вкъщи трябва да се изграждат здравословни хранителни навици, основани на науката, да се избягват големи количества отпадъци и да се купува, съхранява и приготвя храна в съответствие с реалните ежедневни нужди.

Заведенията за обществено хранене следва да подобрят системата за покупка, съхранение и преработка на хранителните продукти, да повишат нивото на професионална подготовка на обслужващия персонал и да включват задължително обучение за борба с разточителството.

Външният министър на Филипините каза Китай да се „разкара”

Дипломат №1 на Филипините недвусмислено каза на Пекин къде да отиде в понеделник, тъй като правителството настоява, че китайските кораб...

Препоръчва се да се отделя специално внимание при изготвянето на меню за приеми, банкети, сватби, траурни церемонии, семейни тържества и др., а участващите в тях да поръчват храна в умерени количества.

Препоръчва се също заведенията за обществено хранене да награждават гостите, участващи в акцията „Чиста чиния”, а на клиентите, оставили много храна да им се начислява допълнителна сума за утилизация на отпадъците.

Туристическите агенции и гидовете трябва да организират интелигентно групово хранене и активно да напомнят на туристите да поръчват такова количество храна, която ще изядат. Работата на туроператорите в борбата срещу разточителната консумация на храна ще бъде отразена в техните рейтинги.

Законът указва на училищата да включат в образователните си програми материали относно необходимостта от строго спазване на икономии, пестеливостта и борбата с отпадъците, провеждайки специални събития на тази тема и развивайки у учениците уважително отношение към храната.

Всяка година в Китай се изхвърлят около 35 млн. това храна още преди да е стигнала до потребителите. Ежедневно във всеки от 500-те града на Китай се произвеждат средно около 50 тона хранителни отпадъци. Според проучвания, в Пекин, Шанхай, Чънду и Лхаса годишно се изхвърлят средно по 17-18 милиона тона продукти, с които биха могли да бъдат изхранени 30-50 милиона души. , РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com