Война между САЩ и Китай - Китай може да спечели с един дързък ход

8817
Война между САЩ и Китай - Китай може да спечели с един дързък ход
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако търсите забавно четиво за плажа това лято, препоръчвам "2034", написана от пенсионирания адмирал Джеймс Ставридис и бившия офицер от морската пехота и разузнаването Елиът Акерман. Книгата разказва историята на войната между Китай и САЩ, започнала през 2034 г. с морска битка край Тайван и сключването на таен съюз между Китай, Иран и Русия.

Най-страшното в тази книга обаче е, че като я оставих настрана и взех нов вестник, видях голям брой прогнози, които водят до това, което ще се случи в книгата след 13 години.

Иран и Китай подписват 25-годишно споразумение за сътрудничество. Владимир Путин концентрира войски на границата с Украйна и предупреждава САЩ, че всеки, който заплашва Русия, "ще съжалява за извършеното по начин, по който никога преди не е съжалявал". Китайските войници, оборудвани с електроника, постоянно притесняват Тайван. Висш служител на китайските външни работи обявява, че САЩ "нямат право да разговарят с Китай от позиция на силата".

Дали говорим само за изкуство, което имитира живота така точно, че ни побиват тръпки?

Отговорът на този въпрос може да бъде открит частично в книгата, която препоръчах в предишен материал – "Възход и падение на света" от Майкъл Манделбаум. Тя проследява историята: от Студената война между американската демокрация и съветския комунизъм (1945-1989) до изключително мирен четвърт век (1989-2015), обусловен от укрепването на демокрацията по света и взаимозависимостта на световната икономика до по-опасната настояща ера, в която Китай, Иран и Русия упражняват натиск върху демокрацията, като насърчават радикалния ултранационализъм сред своите народи.

Това, което прави радикалния национализъм в Китай, Иран и Русия още по-опасен, е, че във всяка от тези страни той е неразривно свързан с държавни индустрии, особено военни, и появата на такъв национализъм се случва в момент, когато американската демокрация отслабва.

Социалните медии изостриха нашата изтощителна политическа и културна гражданска война, която пречи на американците да се обединят и не позволяват на Вашингтон да е защитник и създател на система за глобална стабилност, както стана след Втората световна война.

След разпадането на Съветския съюз разширихме НАТО до границите на Русия. Това глупаво решение превърна посткомунистическа Русия във враг вместо потенциален партньор и създаде идеалните условия за появата на антизападни диктатори като Путин (представете си, ако Русия, нямайки търговски или гранични спорове с нас, беше наш съюзник, а не на Китай и Иран).

Освен това, след 11 септември, нахлуването на САЩ в Афганистан и Ирак не доведе до очакваните ползи и плурализъм. В комбинация с икономическата криза от 2008 г. и настоящата пандемия, както и общата разруха на производствата в САЩ, това отслаби не само американското самочувствие, но и световното доверие в САЩ.

И какъв е резултатът? Тъй като Китай, Русия и Иран предизвикват световния ред след Втората световна война по-активно от всякога, много хора се съмняват, че САЩ имат силата, съюзниците и ресурсите за разрешаване на новия геополитически конфликт.

Борислав Боев: Докато се псуваме, около нас мирише на война

"Докато в политическия живот у нас се готви махленска разпра, по източната ни морска граница от няколко седмици върви безпрецедентна ми...

Веднъж Манделбаум ми каза: "Фактът, че комунизмът е изчезнал и вече няма две политически и икономически системи, претендиращи за универсалната легитимност на управлението на всяка държава, не означава, че в международната политика няма идеологии".

Режими като Китай, Иран и Русия се чувстват далеч по-застрашени от демокрацията, отколкото си мислим, каза той. През първото десетилетие на XXI век тези режими успяха да получат достатъчна обществена подкрепа благодарение на икономически прогрес. Но през второто десетилетие се оказа по-трудно: лидерите на тези страни трябва да намерят алтернатива и те избраха ултранационализма.

Готови ли сме за това предизвикателство? Уверен съм, че с помощта на нашите традиционни съюзници можем да сдържаме по-агресивните и националистически Русия и Иран.

Но с Китай е съвсем различно. Трябва да разберем кои са както нашите силни и слаби страни, така и тези на Китай.

Понастоящем Китай е реален съперник във военната, технологичната и икономическата сфера, с изключение на една важна област - разработването и производството на най-модерните микропроцесори, електрически превозни средства и цялата цифрова икономика, чрез която вървим напред.

Защо следващата голяма война може да е кратка?

Войните на бъдещето ще се водят в киберпространството и в космоса и следователно ще бъдат много кратки. Това мнение изрази бившият шеф ...

В близост до Китай обаче е най-големият и най-усъвършенстван производител на чипове - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company /TSMC/. Според изследователската служба на Конгреса, TSMC в момента е един от трите най-напреднали и най-големи производители на полупроводникови чипове в света. Samsung и Intel се нареждат съответно на второ и трето място.

Понастоящем повечето чип дизайнери като IBM, Qualcomm, Nvidia и AMD (или дори Intel до известна степен) използват TSMC и Samsung технология за производство на своите микропроцесори.

Но е също толкова важно, че три от петте компании, произвеждащи високо прецизни машини за литография, инструменти и софтуер, които TSMC и други използват, за да направят своите микрочипове, се намират в САЩ (другите две са в Холандия и Япония). Китай изостава в тази област.

С оглед на това правителството на САЩ има лост за ограничаване на TSMC да произвежда усъвършенствани чипове за китайски компании. Всъщност, само преди две седмици, Съединените щати поискаха от TSMC да прекрати новите поръчки от седем китайски високопроизводителни изчислителни центрове, заподозрени, че помагат на страната да разработи оръжия.

Хонконгският вестник "South China Morning Post" цитира Лиу Жиман, учен по компютърни науки от университета в Хонконг: "Санкциите определено ще повлияят на способността на Китай да запази водеща позиция във високите цифрови технологии, тъй като всички съществуващи днес суперкомпютри използват Intel TSMC процесори".

Тайван спря водата на фермерите, за да спаси производството на чипове

Извecтнo e, чe ceлcĸoтo cтoпaнcтвo нa Taйвaн ĸoнcyмиpa мaлĸo нaд 70% oт вoднитe pecypcи нa ocтpoвa, нo в ycлoвиятa нa нeвиждaно засушав...

Китай разширява научните изследвания във физиката и нанотехнологиите, които ще помогнат за разработването на следващото поколение микропроцесори и оборудването за тяхното производство. Но може да отнеме десетилетие или повече, докато Китай навакса изоставането си.

Ето защо днес Китай е толкова нетърпелив да си върне Тайван. Това са не само идеологически причини, но и стратегически съображения - Китай се надява да включи TSMC във военната си индустрия. Защото в дигиталния свят тези, които контролират най-добрите производители на чипове, ще могат да контролират ... много.

Прочетете книгата "2034". В романа Китай печели технологични предимства чрез своята невидима мрежа, контролирана от изкуствен интелект, сателитно заглушаване и стелт технологии. След това той успешно изпълнява изненадваща атака срещу Тихоокеанския флот на САЩ.

Първото нещо, което Китай трябва да направи е да завземе Тайван.

Автор: Томас Л. Фридман, "Ню Йорк Таймс". Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари