Ако Русия и Китай се координират, Западът не може да им даде отпор

4224
Ако Русия и Китай се координират, Западът не може да им даде отпор
Снимка: iStock

Според колумниста на Daily Telegraph Марк Елмънд, Русия би искала да анексира Донбас, а Китай - да установи контрол над Тайван. И ако те координират тези действия помежду си, Западът няма да знае какво да отговори, солидарността му ще бъде нарушена и няма да може да отвърне.

След две седмици нарастващо напрежение по украинския въпрос, Русия обяви, че завършва маневрите си и изтегля войските си. Като се има предвид, че по същото време Вашингтон промени решението си да изпрати два военни кораба в Черно море, анализаторите се чудят кой от тях първи се решил да намали напрежението. Както пише Марк Елмънд в статията си, вместо да се включи в ново състезание с Русия и да разбере „кой ще мигне пръв“, по-добре е да помислим кой, напротив, „ще мигне последен."

Китай ще подкрепи Русия на фона на затягането на западните санкции

Китайските власти възнамеряват да засилят подкрепата за Русия на фона на затягането на западните санкции срещу Москва. Това заяви в пон...

В отношенията между Русия и САЩ не е изчезнала нито една причина за конфликта. Но в същото време в допълнение се появи и Китай: ако отношенията на САЩ с него се влошат, тогава Русия, напротив, възприема това като възможност за укрепване на стратегическите си позиции. Преди половин век Вашингтон изигра китайската карта, за да изолира Русия, сега Русия и Китай разчитат на сътрудничеството си, за да свалят Америка.

Според автора на статията, предлагайки на Китай стратегически земи, пълни с природни ресурси, Русия може да укрепи позициите си в лицето на Европа. Преориентирането на износа на нефт и газ за Китай осигурява на Русия печалба, която не може да бъде засегната от санкциите на САЩ. На свой ред това дава защита на Китай в случай на същите санкции поради проблеми в Тайван или с уйгурите.

Както отбелязва наблюдателят, Путин на два пъти изненада Запада: когато анексира Крим и когато се намеси в Сирия. В същото време той вярва, че ако се даде възможност, Русия може да „анексира“ Донбас. Такъв кризисен момент може да бъде например активните действия на Китай срещу Тайван. В този случай Западът ще започне да се разкъсва между две кризи и няма да се справи нито с една.

Тъй като Западът сега поставя здравеопазването като приоритет на външната политика, може да предстоят по-трудни времена. Докато Обединеното кралство и САЩ показват добри нива на ваксинация, някои от техните колеги от НАТО са в карантина. Някои европейски страни поглеждат към руската ваксина. Комбинацията от този фактор с икономическите трудности на Европа дава на Кремъл надежда, че НАТО няма да може да действа като единен фронт в случай на криза. И това се доказва по-специално от ниската солидарност на европейците с Чехия в настоящата ситуация с експулсирането на дипломати.

Китай подкрепя идеята на Путин за среща на "ядрената петорка"

Пекин подкрепя предложението на президента на Русия Владимир Путин за провеждане на лична среща на държавните ръководители на постоянни...

Всички тези кризи представляват предизвикателства пред администрацията на Байдън. Настоящият американски президент често перифразира Теодор Рузвелт, отбелязва авторът на статията, който обръща внимание на суровата му реторика, но липса на действия. Според него той е прав, опитвайки се да избегне конфликт с ядрените сили, но ако на Русия или Китай е позволено самостоятелно да определят къде се намират „червените линии“, тогава те могат да нарушат границите на разрешеното от Запада, защото те мислят, че Байдън блъфира.

Що се отнася до Украйна, както и до Тайван, е трудно да се съотнесат думите с намеренията на Вашингтон. А Русия и Китай, които авторът на статията нарича не толкова силни, но трезви противници, търсят начини за укрепване на позициите си. Според колумниста на Daily Telegraph, ако те се координират и атакуват едновременно, тогава солидарността на западните страни и контрола върху световните събития може да е нула.

Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари