Китайски министър в Русия: Потискането на други държави ограничава правото им на независимост

3392
Китайски министър в Русия: Потискането на други държави ограничава правото им на независимост
Снимка: mil.ru - Министерство на отбраната на Русия

„Деспотични практики като налагане на волята над другите и произволна намеса във вътрешните работи на други държави водят до дори по-силна опозиция и съпротива от страна на международната общност. Такива погрешни решения не допускат чуждите държави до правото им на независимост и развитие“. Това заяви китайският военен министър Ли Шанфу в Русия, където е на визита заради участие в 11-ата Московска конференция по международна сигурност.

Още от срещата: Пребройте лъжите: Шойгу смая с "престъпленията" на Киев и мощната руска армия (ВИДЕО)

Според Шанфу сигурността и развитието са фундаментални права, присъщи на всяка държава. „Те не трябва да бъдат ексклузивни привилегии на определени страни. Ограничаването и потискането на други държави – такива действия не само не съответстват на законите за икономическо развитие, но също така изцеждат доверието на хората“, заяви китайският министър, без да споменава за какво точно говори.

Припомняме, че Пекин все още не осъжда агресивната война на диктатора Владимир Путин в Украйна, но напоследък се наблюдава известно отдръпване от Москва, особено на срещата за мир в Саудитска Арабия, на която руска делегация не бе поканена. След събитието Китай трябваше да влиза в обяснителен режим, че е безпристрастен по отношение на войната в Украйна.

ОЩЕ: Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

"Тайван е работа на Китай"

Въпреки че говори за ненамеса във вътрешните работи на други държави, обратното на което Путин стори в Украйна, Шанфу все пак намекна какво е имал предвид. Той повтори позицията на Пекин, че демократично управлявания остров Тайван е неизменна част от континентален Китай и не е друга държава.

"Въпросът за Тайван е чисто вътрешно дело на Китай и намесата на каквито и да било външни сили тук е недопустима. Обединението на Китай е неудържима историческа тенденция и опитът да се използва тайванският въпрос за сдържане на Китай, е обречен на неуспех. В името на един по-справедлив свят трябва да се обединим и да се противопоставим на либералната политика на властта", заяви министърът, вероятно обръщайки се към САЩ, които подкрепят военно защитата на Тайван.

ОЩЕ: Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето

Военното сътрудничество с Русия

Китайската армия е солидна сила в поддържането на световния мир, твърди Шанфу, чиито военни водят агресивни учения край Тайван. "Готови сме да задълбочим всестранното практическо сътрудничество с въоръжените сили на страните по света и съвместно да приложим Глобалната инициатива за сигурност", каза той.

Става въпрос за концепцията на президента Си Дзинпин, обявена през февруари тази година, в която интересната точка е, че трябва да се спре с инвазиите.

ОЩЕ: Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност

"Разгръщаме военен обмен с повече от 158 държави. Китайско-руските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, които навлизат в нова ера, продължават да се развиват стабилно", заяви китайският военен министър. 

"Готови сме да засилим военния обмен с въоръжените сили на света, да задълбочим военното сътрудничество със страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) и други съседни държави, да повишим нивото на военните отношения с европейските страни и ЕС и да укрепим традиционното приятелство със страните от Латинска Америка, Карибския басейн, южната част на Тихия океан и т.н., като постоянно разширяваме кръга на приятелите на основата на равенство, взаимно доверие, сътрудничество и взаимна изгода", добави още Ли Шанфу.

Визита в Беларус

От 16 до 18 август китайският министър ще проведе официално посещение в Беларус. По време на посещението са планирани срещи с ръководството на беларуското министерство на отбраната за обсъждане на "актуални въпроси на двустранното военно сътрудничество в области от взаимен интерес".

Също така Шанфу ще посети редица военни обекти на Въоръжените сили на Република Беларус, гласи официалното съобщение от Минск - верен съюзник на Путин и Русия.

ОЩЕ: Латвия обяви спешна мобилизация и укрепване на охраната на границата с Беларус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com