Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето

15737
Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето
Снимка: iStock

Китай не смята войната в Украйна за повратен момент и за някакво извънредно голямо събитие. Пекин по-скоро я оценява като "прокси война" на САЩ, която Вашингтон използва, за да раздели света на демокрации и автокрации, а така да злепостави китайската държава за това какъв избор е направила за руската агресия. Това гласи доклад от този месец на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), озаглавен "Китайският дебат за руската война и значението му за света". В документа се цитират интервюта с китайски анализатори.

Интелектуалците вярват, че Америка използва войната, за да обкръжи Китай, но че Вашингтон не е успял да привлече много други международни участници зад своята кауза. Повечето от наблюдателите критикуват тактиката на Русия, но искат да подкрепят Москва, за да предотвратят победа на САЩ.

По отношение на Тайван - подкрепата на Запада за Украйна нито е възпряла, нито е насърчила инвазия. Но учените проучват американските и европейските реакции на войната в търсене на улики за това как Западът би могъл да реагира на потенциална ескалация заради Тайван.

Войната в Украйна може да ускори усилията на Китай да се обвърже по-малко икономически със Запада, гласи друг от изводите.

ОЩЕ: Обвинение към САЩ за биологични оръжия: В Тайван подхраниха китайската пропаганда

"Промяната е пред нас"

"Настъпва промяна, каквато не е имало от 100 години, и ние сме нейни двигатели заедно". Това бяха думите на китайския президент Си Дзинпин, когато се сбогува с руския си колега Владимир Путин в Москва през март 2023 г. Путин беше първият чуждестранен лидер, с когото Си се срещна, след като последният си осигури трети мандат на власт. Си беше и първият, който стисна ръката на руския диктатор, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин.

През 2022 г. Китай и Русия вече бяха издали съвместна декларация, в която се обещаваше, че приятелството им "няма граници". И така, как тоталното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и воденето на войната оттогава насам промениха подкрепата на Китай за Русия и по-широките му възгледи за света? Какви предположения могат да оформят официалните изявления за неутралитет и въздържане в ООН?

Извод 1: Америка използва войната в Украйна, за да обкръжи Китай, но не успя да сплоти света

Китайските интелектуалци до голяма степен са единодушни, че смятат САЩ за най-големия източник на нестабилност на международната арена. Те описват американската външна политика като способстваща за генерирането на хаос по света. Този възглед се поддържа отдавна и войната в Украйна само затвърди това убеждение, пише в доклада.

Наблюдателите в Китай също така от години твърдят, че "съревнованието между великите сили" - Вашингтон срещу Пекин - е неизбежно, предвид относителния упадък на Щатите и възхода на Китай. Въпреки че китайските анализатори очакват страната им да продължи да укрепва, те смятат, че реакцията на "американските ръководители на войната" все пак представлява сериозна заплаха за страната им.

Мнозина твърдят, че Америка използва войната в Украйна и участието на НАТО в конфликта като част от усилията си да сдържа не само Русия, но и Китай. Всъщност редица учени представят войната в Украйна като "прокси конфликт" между Китай и САЩ, като и двете страни извличат ползи от позициите си.

Те подкрепят аргументите си, като посочват определени събития - например присъствието на Япония и Южна Корея на срещата на върха на НАТО през 2022 г. в Мадрид и определянето на Китай като предизвикателство за сигурността в последната стратегическа концепция на организацията. В тази връзка китайските мислители подозират, че водените от САЩ инициативи, насочени срещу Русия в Европа, имат същата мотивация като подобни усилия, полагани от САЩ срещу Китай в Индо-тихоокеанския регион чрез Четворката, AUKUS и други инициативи.

ОЩЕ: Битката на свръхдържавите. Кой ще спечели: САЩ срещу Китай?

Според повечето китайски учени Вашингтон има полза от войната в Украйна. Те посочват процъфтяващата търговия с енергия между САЩ и ЕС след санкциите. Европа трябва да плати крайната цена на войната, казват анализаторите в Китай и добавят, че Джо Байдън печелел много политически точки в актива си с подхранването на "теорията" за руската агресия (която всъщност е неоспорим факт - бел. ред.).

Експертите предполагат, че има малка перспектива за подобряване на връзките между САЩ и Китай, но също така споделят убеждението, че времето е на тяхна страна и че САЩ невинаги имат толкова много приятели, колкото предполагат.

Тази битка за глобалния юг се простира далеч отвъд въпроса за войната в Украйна. Като алтернатива на американския "феодализъм" Пекин е разработил свои собствени предложения под формата на Глобална инициатива за развитие, Глобална инициатива за сигурност и най-новата от март 2023 г. - Глобална инициатива за цивилизация. Предлагайки множество свободни формати на сътрудничество, Пекин иска да се представи като много по-всеобхватен от САЩ. Китай обръща специално внимание на това да покаже, че политическото и икономическото развитие не е равнозначно на "уестърнизация" - т.е. изцяло западен модел.

ОЩЕ: Военният бюджет на САЩ за 2024 година: С фокус върху Китай

Извод 2: Китай може повече да спечели, отколкото да загуби, ако застане на страната на Русия

Първоначалните реакции на Пекин на войната на Русия срещу Украйна - например решението му да не евакуира китайските граждани от Украйна, докато инвазията вече не беше започнала, - подсказват, че китайското ръководство може би е вярвало, че Русия ще бъде в състояние да проведе бърза и ефективна "специална военна операция". По-късно, изглежда, е осъзнало, че е надценило способността на Путин за правилна оценка на ситуацията в Украйна.

Дебатът на Китай как да се справи с Русия, съдържа две противоречиви тенденции. От една страна, има ясно изразено разочарование от Москва на тактическо ниво. Почти всички интервюирани интелектуалци коментират слабите военни резултати на Русия - някои от тях с осезаема насмешка. Доста от хората смятат, че Русия вече не заслужава статут на велика сила. Дин Сяосин, експерт по русистика в Китайския институт за съвременни международни отношения (CICIR), смята, че Москва се е впуснала в "дългосрочна война на изтощение".

Въпреки това много мислители смятат, че Москва би трябвало да е в състояние да издържи една продължителна война, особено като се има предвид, че според тях скоро може да започне да нараства умората от войната в Европа и САЩ.

От друга страна, на стратегическо ниво сред анализаторите съществува усещането, че една структурна логика свързва Китай и Русия в тясно сътрудничество. Казано по-просто, ако САЩ са основният съперник на Китай, от решаващо значение е Америка да не побеждава и унижава Русия. Един виден китайски учен твърди, че политическите съдби на Си и Путин са преплетени. Като лидери на двете най-големи авторитарни държави в света, които проявяват ревизионистични амбиции, тяхната обща цел е да преобразят ръководения от САЩ международен ред, за да го направят по-безопасен за автокрациите и оцеляването на техните режими.

Интелектуалците също така смятат, че Москва е "младши партньор" на Пекин.

ОЩЕ: "Ройтерс": Икономическото партньорство между Русия и Китай вече е в риск

Извод 3: Конфликтът в Украйна нито увеличи, нито намали вероятността от война в Тайван

Упадъкът на Запада е дългогодишна част от реториката на Китайската комунистическа партия. Това означава, че силата на подкрепата, която ЕС, европейските държави и САЩ оказаха на Украйна, беше изненада за много наблюдатели в Китай.

На официално ниво Китай отхвърля аналогиите между войната в Украйна и отношенията между Китай и Тайван. Подобни възгледи се основават на схващането, че САЩ умишлено използват сравнението с Тайван, за да противопоставят и в крайна сметка да дестабилизират съседните на Китай държави.

Въпреки това в разговори с китайски интелектуалци става ясно, че те внимателно разглеждат последиците от войната за отношенията между Китай и Тайван. Някои от тях с интерес отбелязват, че САЩ и НАТО се въздържат от пряка борба с Русия за Украйна, и от това заключават, че западните сили може би също се стремят да избегнат челни конфронтации за Тайван. Както се изразява един от цитираните анализатори, "ако основният аргумент на американската администрация да не се ангажира пряко в Украйна, е да избегне война с ядрена суперсила, защо същата логика да не важи и за Тайван?".

Мнозина смятат, че вместо това Вашингтон ще въоръжи Тайван по "украински модел" и ще се опита да възложи военните си усилия на съюзниците си в региона, особено на Япония. В същото време повечето китайски интелектуалци не смятат, че Пекин ще бъде първият, който ще започне конвенционален конфликт за Тайван.

ОЩЕ: Си Дзинпин към службите: Гответе се за "най-лошия сценарий"

Извод 4: Китай трябва да се подготви за санкции

Един от най-големите уроци, които китайските наблюдатели си взеха от войната в Украйна, е, че политиката и сигурността имат предимство пред икономиката. В продължение на много десетилетия официалното мислене беше, че икономическата взаимозависимост със западните сили ще действа като възпиращ фактор за конфликт с Китай. Но войната в Украйна накара някои китайски наблюдатели да поставят под въпрос това предположение, пише в доклада.

Един от учените посочва примера на Германия като демонстрация на най-големия урок от войната - германците твърдят, че енергийната зависимост от Русия в крайна сметка не е оказала никакво влияние върху външнополитическите решения на Берлин. "Ако има война между САЩ и Китай, не бива да очакваме икономическите интереси да надделеят над геополитическите за американски съюзници като Германия", казва анализаторът.

В този контекст е очевидно, че санкциите са особено притеснителни за Китай. Китайското ръководство смята санкциите за контрапродуктивни и несправедливи. То подчертава отрицателното им въздействие върху развиващите се икономики, включително върху населението на трети страни, особено в Глобалния Юг.

ОЩЕ: Лондон дава на санкционирани руски олигарси да харчат милиони за луксозен живот

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари