Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

10609
Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Топ дипломатът на Китай Ван И заяви пред руския си колега Сергей Лавров, че Пекин остава "безпристрастен" по отношение на войната в Украйна. Това се случи ден след като китайска делегация участва в международните преговори за прекратяване на конфликта в Джеда, Саудитска Арабия. Украйна също беше там, но не и Русия.

ОЩЕ: "Обратен завой": Какво значение има участието на Китай в преговорите за мир в Украйна?

В телефонно обаждане в понеделник Ван И подчерта пред руския външен министър, че Китай и Русия са "надеждни и сигурни добри приятели и партньори".

"По отношение на кризата в Украйна - Китай ще отстоява независима и безпристрастна позиция, ще изразява обективен и рационален глас, ще насърчава активно мирните преговори и ще се стреми да търси политическо решение по всякакъв международен многостранен повод", заяви Ван, според текста на разговора, публикуван от китайското външно министерство и цитиран от CNN.

Срещата за мир в Джеда

Разговорът последва двудневните преговори, организирани от Саудитска Арабия. Участваха около 40 държави, сред които България, ключовите съюзници на Украйна - САЩ, Великобритания и Германия, както и Индия и редица държави от Близкия изток. Те обсъдиха разрешаването на конфликта, започнал преди близо 18 месеца след нахлуването на силите на диктатора Владимир Путин.

Според официалните саудитски медии групата се е съгласила с важността на международния диалог за намиране на "общи позиции, които ще проправят пътя към мира".

ОЩЕ: Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

Що се отнася до китайския представител Ли Хуей - твърди се, че той е подкрепил украинската формула за мир, но при условие за спиране на огъня. Това не е било прието от френската делегация с аргумент, че така Путиновият режим ще има време да се укрепи в окупираните територии.

Припомняме, че преди месеци Пекин вече представи свой мирен план в 12 точки, но той припокриваше почти напълно исканията на Путин.

Русия уж е доволна от Китай

Лавров "оценява и приветства конструктивната роля, която Китай играе" за политическото разрешаване на "украинската криза", заяви китайското външно министерство в своя прочит на разговора от понеделник.

Ван и Лавров подчертаха сближаването на международната сцена в по-широк план, като китайският дипломат призова двете страни да "работят в тясно сътрудничество и стратегически" за насърчаване на "многополюсен свят" и "демократизиране на международните отношения" - термини, използвани за изразяване на общата им визия за световен ред, в който западните държави имат по-малко влияние.

ОЩЕ: Китай се скара жестоко с Русия - ще има ли дългосрочен ефект?

В официалния руски доклад за разговора, публикуван от държавната информационна агенция ТАСС, се казва, че двамата още веднъж са потвърдили "единодушието и широкото съзвучие на подходите на Москва и Пекин към световните дела".

"Те отбелязаха, че отхвърлят конфронтационната политика на Западния блок спрямо Русия и Китай, опитите му да сдържа развитието им чрез санкции и други нелегитимни методи", посочва ТАСС.

Преди началото на преговорите в Джеда министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обаче нарече участието на Китай "голям пробив и историческа победа". Анализатори вече коментират как Пекин прави обратен завой.

Китайската страна не изпрати делегация на предишните международни преговори за мир в Дания през юни, но сега беше сред участниците. 

Китайската икономика понесе голям удар

Пекин укрепва връзките си със Саудитска Арабия и полага усилия да възстанови отношенията си с ключови икономически партньори в Европа на фона на икономическите проблеми и продължаващите проблеми със САЩ.

Репутацията на Пекин в Европа е значително накърнена от подкрепата му за Русия. Както се вижда ясно, това се отразява и на икономиката.

ОЩЕ: Възход на Изтока?: Пред Китай се задават трудни времена заради икономиката

Износът и вносът на Китай спаднаха по-рязко от очакваното през юли, което допринесе за продължителния спад в търговията, подхранващ опасенията относно перспективите за растеж на втората по големина икономика в света. Износът е намалял с 14,5% на годишна база в доларово изражение, показват официалните данни от вторник, цитирани от Financial Times. Това е най-рязкото понижение от началото на Ковид пандемията през февруари 2020 г.

Вносът се срина с 12,4%, което е най-големият спад, откакто вълната от инфекции засегна страната през януари 2020, и е един от най-лошите през последните години.

Производствената активност също се свива за четири поредни месеца, отбелязват от FT.

Правителството на президента Си Дзинпин постави предпазлива цел за растеж от 5% през тази година, което е най-ниският показател от десетилетия насам. През второто тримесечие икономиката е добавила 6,3% в сравнение със същия период на миналата година, когато Шанхай и други големи градове бяха блокирани, но ръстът е едва 0,8% в тримесечно изражение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Започва ли сухопътната операция: Израел нареди на хиляди палестинци да се евакуират от Рафах

Си Дзинпин: Светът навлиза в период на сътресения и промени

"Хамас" пое отговорност за атака срещу израелски войници

Напрежение: Байдън е спрял доставката на боеприпаси за Израел

Си Дзинпин пристигна във Франция - ето какво ще обсъждат с Макрон

Израел официално закри "Ал Джазира", обвини я в подстрекателство (ВИДЕО)

"Няма да спрем войната в Газа": Нетаняху с ясно послание към "Хамас"

"При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com