Нетаняху уволни министъра на отбраната, предизвиквайки масови протести

3151
Нетаняху уволни министъра на отбраната, предизвиквайки масови протести
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната Галант, което предизвика масови протести ден след като Галант се разграничи от правителството и призова за спиране на силно оспорвания план за реформа на съдебната система.

След като новината за уволнението се разпространи, десетки хиляди протестиращи, много от които развяваха синьо-бели израелски знамена, излязоха по улиците късно през нощта в цялата страна. Тълпи се събраха пред дома на Нетаняху в Йерусалим, като в един момент пробиха кордона за сигурност.

Около три месеца след встъпването си в длъжност националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху изпадна в криза заради горчивите разногласия, предизвикани от водещите планове за реформа на съдебната система.

"Държавната сигурност не може да бъде карта в политическата игра. Тази вечер Нетаняху премина червена линия", заявиха в съвместно изявление лидерите на опозицията Яир Лапид и Бени Ганц. Те призоваха членовете на партията на Нетаняху "Ликуд" да не участват в "смазването на националната сигурност".

При обявяването на уволнението на Галант кабинетът на Нетаняху не посочи заместник, нито даде други подробности. "Министър-председателят Бенямин Нетаняху реши тази вечер да уволни министъра на отбраната Йоав Галант", се казва в съобщението.

Малко след това 64-годишният Галант написа в Twitter: "Сигурността на държавата Израел винаги е била и ще бъде мисията на моя живот".

Нетаняху взе решението да уволни Галант, след като в събота бившият адмирал от военноморските сили предупреди, че плановете за съдебна реформа рискуват да представляват "ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на държавата" и призова да бъдат спрени.

"В този момент, в името на нашата страна, съм готов да поема всякакъв риск и да платя всякаква цена", заяви Галант в телевизионното си обръщение, пише БГНЕС.

Байдън се обади на Нетаняху с предупреждение за съдебната реформа в Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор в неделя с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да изрази "загриженост...

Нетаняху предприе ответни действия в неделя вечерта, когато се готвеше да ратифицира основната част от пакета за реформа - законопроект, който ще засили политическия контрол върху съдебните назначения, предоставяйки на изпълнителната власт по-голяма свобода да назначава съдии във Върховния съд.

По-рано този месец президентът Херцог предупреди, че страната е изправена пред "катастрофа", ако не бъде постигнат по-широк консенсус за това как да се реформира съдебната система.

Но Нетаняху, съден по обвинения в корупция, които той отрича, обеща да продължи проекта, който според него е необходим, за да се обуздаят съдиите и да се възстанови правилният баланс между избраното правителство и съдебната власт.

Докато протестиращите излизаха по улиците, полицията използва водни оръдия, за да ги отблъсне от резиденцията на Нетаняху в Йерусалим, а в Тел Авив, където стотици хиляди излязоха по улиците от началото на годината, протестиращите запалиха голям огън на главната магистрала.

Протести срещу Нетаняху блокираха магистрала и летище в Израел (ВИДЕО)

Протестиращи блокираха пътя към един от основните терминали на централното международно летище на Израел, а други спряха движението по ...

Не стана ясно веднага дали протестите ще повлияят на тактиката на правителството. Поне трима министри от Ликуд заявиха публично, че е време да преоценят стратегията си и биха подкрепили спиране на законодателството, ако Нетаняху реши да го направи. Ръководителят на парламентарната комисия, която взема решение по законодателството, заяви, че обсъжданията ще продължат днес.

Галант стана най-високопоставеният член на дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, който заяви, че няма да подкрепи реформата на съдебната система, като заяви, че протестите, в които участват все повече запасняци, засягат и редовните военнослужещи и подкопават националната сигурност.

През последните седмици високопоставени служители на министерството на финансите предупредиха за икономически последици.

Ръководителят на работническата федерация "Хистадрут" - организацията, обединяваща стотици хиляди работници от публичния сектор, заяви, че е "изумен" от отстраняването на Галант и обеща "драматично" изявление в понеделник.

Генералният консул на Израел в Ню Йорк заяви, че подава оставка заради уволнението. Изследователските университети в Израел обявиха, че ще спрат да провеждат занятия заради законодателната промяна, като призоваха за незабавното ѝ замразяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com