Нова война? Пакистан обстреля Иран (ВИДЕО)

5277
Нова война? Пакистан обстреля Иран (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Пакистан нанесе удари на територията на Иран, предаде агенция Франс прес, като се позова на неназован служител на пакистанското разузнаване, цитирана от Ройтерс.

"Мога само да потвърдя, че нанесохме удари по антипакистански въоръжени групировки, които се намират в Иран", каза източникът и добави, че скоро пакистанските власти ще направят официално изявление. То не закъсня - в Twitter се появи съобщение от пакистанското външно министерство, което излиза в официални профили на пакистански държавни институции, включително армията на страната.

В изявлението изрично се подчертава, че Пакистан зачита и уважава териториалната цялост на Иран и ударите са срещу терористи, "в преследване на собствената сигурност на Пакистан", след като в последните години "последователно споделя сериозните си опасения и данни с конкретни доказателства" относно това как "терористи-радикали" намират безопасни убежища в слабоуправляеми земи в Иран и не е имало адекватна реакция от иранските власти, а "терористите" безнаказано продължавали да проливат кръвта на невинни пакистанци. "Пакистан никога няма да позволи неговият суверенитет и териториална цялост да бъдат оспорени, под какъвто и да е предлог или обстоятелства", пише още в съобщението, като там е добавено, че Исламабад е отворен за диалог, а Иран е "братска държава".

ОЩЕ: Пакистан отзова посланика си в Техеран след ирански удар, убил две деца

Високопоставен представител на пакистанското разузнаване потвърди новината, като уточни, че мишена на ударите са били белуджки радикали, намиращи се в Иран. Ударите са нанесени в района на Сараван, откъдето в предишните дни имаше минометни обстрели по цели в Пакистан и убити хора заради тях.

Същевременно иранската държавна осведомителна агенция ИРНА съобщи, че са отекнали няколко взрива в югоизточната провинция на Иран Систан и Белуджистан, съобщи БТА. Вече има новини и за жертви - 7 цивилни: 3 жени и 4 деца. Има обаче и уточнение от ирански държавни медии - атакувано било гранично село, нито една от жертвите не е гражданин на Иран.

Няколко анализатори на работещата с публични данни разузнавателна платформа OSINT обаче съобщават в Twitter, че в Иран има раздвижване и разполагане на балистични ракети, което подсказва, че може да последва ирански ракетен удар:

Високо напрежение

Днешните удари, след като Иран извърши удари срещу "терористични цели" късно във вторник в Пакистан, при които са били убити две деца. Атаката с ракета и дрон е била насочена към групата Jaish al-Adl в Пакистан, каза правителството на Иран.

Министерството на външните работи на Пакистан в сряда осъди "непровокираното и явно нарушение на суверенитета на Пакистан", преди да отзове своя посланик от Иран и да блокира посланика на Техеран, който в момента е в Иран, да се върне в страната. Техеран и Исламабад често се обвиняват взаимно, че позволяват на екстремистите да действат от територията на другата страна, за да предприемат атаки, но рядко се случва официални сили от която и да е страна да участват, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия