Опасност от ислямистки атентати в Турция

20576
Опасност от ислямистки атентати в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Турското разузнаване се е сдобило с информация, че групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/, свързана с терористите от "Ал Кайда", е вкарала в страната две коли бомби и готви прехвърлянето на още 5 такива автомобила, за да извършва атентати в главните турски градове, предаде БГНЕС.

Съгласно тази информация, предадена от разузнаването на турския вестник "Тoday s Zaman", излизащ на английски език, въпросните коли били вкарани в страната през южната провинция Санлюрфа.

Полицията, жандармерията и Националната служба за сигурност са обявили тревога с код червен, за да предотвратят готвените атентати. Най-значителни мерки за сигурност са взети в южните и източните провинции на страната, включително Газиантеп и Хатай.

ИДИЛ беше заплашила турския премиер Реджеп Ердоган да извърши атентати в Истанбул и Анкара, ако правителството не отвори ГКПП Баб ел Хауа и Баб ел Саламех, които бяха затворени, след като през септември групировката установи контрол над сирийския град Азаз в провинция Алепо. ИДИЛ също така пое отговорност за двойния бомбен атентат през май в гр. Рейханлъ, провинция Хатай, при който 53 души загинаха и над 100 бяха ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com