Принцът на Бахрейн стана първият арабски лидер, осъдил атаката на "Хамас" (ВИДЕО)

2688
Принцът на Бахрейн стана първият арабски лидер, осъдил атаката на "Хамас" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Престолонаследникът и министър-председател на Бахрейн Салман бин Хамад Ал Халифа стана първият арабски лидер, който публично осъди нападението на "Хамас" от 7 октомври по време на срещата на върха по въпросите на сигурността и отбраната в Близкия изток през уикенда.

По време на годишната среща на върха по въпросите на сигурността "Диалог в Манама" той заяви, че "недвусмислено" осъжда "Хамас". Наричайки ситуацията в Ивицата Газа "недопустима", Халифа подчерта, че "както в исляма, така и в юдаизма защитата на невинния живот е дълг и морална отговорност".

Още: Израел обсъжда смъртно наказание за терористите, скандал с роднини на заложниците (ВИДЕО)

В обръщението си към участниците във форума, сред които бяха дипломатически служители и служители по сигурността от целия Близък изток, САЩ и Европа, лидерът на Бахрейн заяви, че е "на страната на цивилните и невинните, а не на страната на политическите пози. Нападенията на 7 октомври бяха варварски, ужасяващи. Те бяха безразборни. Те убиха жени, деца, възрастни хора. Те поразиха граждански институции и военни цели", продължи той.

"И на всичкото отгоре, изглежда, че вече е нормално да се вземат заложници, да се отвличат и да се говори за това, сякаш е военен акт. Това е нещо, което ние осъждаме", каза Бин Хамад Ал Халифа, цитиран от The Times of Israel.

Бахрейн осъди и Израел

Престолонаследникът не спести критиките си към Израел и към продължаващата операция в Газа, чрез която Израел обеща да върне заложниците и да ликвидира "Хамас". Припомняме, че екстремистите отведоха в анклава около 240 пленници.

"Недвусмислено осъждам кампанията, която доведе до смъртта на над 11 000 души в Газа, от които 4700 са деца", заяви Халифа. "Сега и двете действия са довели до смъртта на невинни хора. И двете са осъдителни, и двете трябва да спрат, и двете са неща, с които трябва да се справим с най-голямо внимание", каза бахрейнският престолонаследник, говорейки и за ударите на Тел Авив, и за атаката на "Хамас".

Още: Чуждестранни заложници в болница "Ал Шифа": Израел показа ВИДЕО доказателства

Бахрейн иска освобождаване на заложниците

Според него "Хамас" трябва първо да освободи заложниците, които държи вече повече от шест седмици, но в замяна на това Израел да освободи жени и деца. Сред палестинците, хвърлени в затвора в Израел за нарушения на сигурността, има непълнолетни и жени - точно това имаше предвид Ал Халифа. Според него това е "един от компонентите", който ще доведе до прекъсване на военните действия.

Лидерът на Бахрейн призова всички страни да допуснат хуманитарна помощ в Ивицата Газа, за да се гарантира, че болните и ранените хора ще бъдат лекувани, а цивилното население ще има достъп до храна. Той добави, че според него единственият начин това да се случи, е "Хамас" да се съгласи да освободи заложниците.

"Не мисля, че някой арабски лидер е призовал "Хамас" да освободи заложниците", каза той. "Така че сега е време за пряк разговор. Това е време, когато политическото позициониране и поддържането на отровни и противоположни наративи не трябва повече да бъдат наша методология".

Още: Израел отхвърли размяната на 50 заложници срещу прекратяване на огъня

Халифа подчерта, че е необходимо международната общност да се обедини и да съживи усилията за прилагане на решение за две държави за Израел и палестинския народ. "Всички ние сме тук, за да сложим край на тази война. Не ме интересува кой я е започнал, не ме интересува и кой ще я прекрати", каза той. "Грижа ме е всички да работим заедно, за да сме сигурни, че тя ще приключи възможно най-бързо".

Още: Нетаняху: Стремим се към минимален брой цивилни жертви, но не успяваме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com