Първи данни за загинали след силното земетресение в Япония (ВИДЕО)

6886
Първи данни за загинали след силното земетресение в Япония (ВИДЕО)
Снимка: pixabay

Мощното земетресение, което разтърси централната част на Япония вчера, в първия ден на новата година, отне живота най-малко 6 души. Данните идват в момент, когато полицията и местните власти продължават да съобщават тази нощ за случаи на извадени тела от руините на срутени сгради, предаде Ройтерс.

Земетресението с магнитуд 7,6 по Рихтер стана в следобедните часове, като разруши сгради, прекъсна електрозахранването на десетки хиляди домове и накара жителите на някои крайбрежни райони да избягат на по-високи места. То предизвика и вълни с височина около 1 метър покрай дългото западно крайбрежие на Япония, както и в съседната Южна Корея.

Армейски подразделения бяха изпратени да помогнат при спасителните операции, а едно от местните летища бе затворено, след като в резултат на земетресението се появиха отворени пукнатини по пистата.

Още: Отмениха заплахата от цунами по японското крайбрежие (ВИДЕО)

Възрастен мъж е загинал след срутване на сграда в град Шика в префектура Ишикава, съобщи телевизия "Нипон Ти Ви", като се позова на местната полиция. Агенция Киодо съобщи за още 4 загинали в района на Ишикава, позовавайки се на кризисния екип на префектурата, включително мъж и жена по на 50 години, младо момче и мъж на 70 години. Японският в. "Асахи" цитира полицията, според която изваден от останките на сграда мъж е бил откаран в болница, където е била потвърдена смъртта му, предаде БТА.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред журналисти късно снощи, че е трудно за спасителните екипи да достигнат до най-засегнатите райони поради блокираните в резултат на земетресението пътища.

САЩ са готови да помогнат на Япония

Президентът на Джо Байдън заяви, че САЩ са готови да предоставят всякаква необходима помощ на Япония след земетресението. "Като близки съюзници САЩ и Япония имат дълбоки връзки на приятелство, които обединяват народите ни. Нашите мисли са с японския народ в този труден момент", каза Байдън.

Още: След земетресението в Япония: Предупреждение за цунами и в руския Далечен изток

Японското правителство съобщи, че снощи е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури да се евакуират от западното крайбрежие на най-големия остров Хоншу. Те прекарват нощта в спортни зали и училищни физкултурни салони, които обикновено се използват като евакуационни центрове при извънредни ситуации.

Почти 33 000 домакинства са останали без електричество в префектура Ишикава рано тази сутрин по данни на сайта на местната електроразпределителна компания в региона Хокурику.

Японският императорски двор обяви, че заради бедствието ще отмени предвидената за днес новогодишна проява на император Нарухито и императрица Масако. 

Още: След мощното земетресение и цунами: Разрушения и ранени хора в Япония (ВИДЕО)

Мощният трус идва в чувствителен момент за японските атомни централи, които се сблъскват с ожесточена съпротива от страна на някои местни жители след земетресението и цунамито от 2011 г., които предизвикаха авария в атомната електроцентрала "Фукушима", когато в резултат на бедствието бяха опустошени цели градове.

Японският ядрен регулатор съобщи, че не са установени нередности в атомните електроцентрали по протежение на Японско море, включително в пет активни реактора в две централи в префектура Фукуи. Атомната електроцентрала "Шика", която е най-близо до епицентъра, още преди земетресението е спряла двата си реактора за редовна инспекция и няма никакво въздействие от земните трусове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com