САЩ изглежда са готови за война в Персийския залив

16138
САЩ изглежда са готови за война в Персийския залив
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати подготвят военна операция, наречена "Страж", предназначена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се казва в изявление на Централното командване на САЩ, предаде БГНЕС.

Подготовката на операцията в Персийския залив започна на фона на задържането в петък от иранската Ислямска революционна гвардия на британски танкер поради нарушаване на международните правила. По-късно стана известно, че изпълняващият длъжността министър на отбраната Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на американски военни части в Саудитска Арабия, за да "защити интересите на САЩ" в региона на Близкия изток.

"Въз основа на взаимното сътрудничество между Саудитска Арабия и Съединените американски щати и желанието им да подобрят всичко, което може да запази сигурността в региона и неговата стабилност ... Крал Салман даде одобрението си да приеме американските сили", заявява говорител на саудитското министерство на отбраната, цитиран от саудитската държавна информационна агенция.

Танкер изчезна в Персийския залив, следите водят към Иран

Петролен танкер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пътуващ през Ормузкия проток, е навлязъл в ирански води и е спрял да излъчва сигн...

"Централното командване на САЩ разработва международната морска операция "Страж", за да засили контрола и сигурността по ключовите водни пътища в Близкия изток, за да гарантира свободата на корабоплаването в светлината на последните събития в региона на Персийския залив", се казва в изявление на командването. Целта на операцията "е да съдейства за стабилността в морето, да осигури безопасно преминаване и да намали напрежението в международните води в целия Арабски залив, Ормузкия пролив, пролива Баб ел-Мандеб и Оманския залив."

Според информацията, Съединените щати ще координират операциите си в рамките на операцията "Страж" със своите съюзници, за да "гарантират свободата на корабоплаване в региона и да защитят жизненоважни морски пътища".

Вече има обаче въпроси как всъщност ще действа планът, тъй като досега по официална информация би трябвало съответният охраняван кораб да бъде пазен от военен кораб на съответната държава, участваща в "Страж" - според това кой цивилен кораб под какъв флаг плава. Досега няма и пълна яснота кои държави ще помагат на САЩ. Отделно стои въпросът и дали това няма да доведе до война, след като се появиха спомените от 1987 година и как Роналд Рейгън нареди американски военни кораби да пазят кувейтски търговски кораби в т.нар. Операция "Ърнест Хил", при която кувейтските кораби плаваха под американски флаг, за да не посмее Техеран да ги атакува. Операцията се проведе без одобрението на Конгреса. Но през 1987 година ирански военни атакуват кораб, плаващ под американски флаг (Sea Isle City), а в отговор САЩ унищожават две петролни платформи на Иран. Следва истинска морска война - с американски атаки срещу ирански петролни съоръжения в отговор на ирански атаки срещу търговски кораби, включително с мини, кулминацията на която идва, когато американският военен кораб Vincennes сваля погрешка ирански пътнически самолет Airbus на 3 юли, 1988, тъй като го обърква с ирански изтребител F-14. Загиват 290 цивилни, от тях 248 иранци, включително 66 деца, а САЩ плаща 61,8 млн. долара компенсация на Иран през 1996 година.

Ескалацията на ситуацията

Великобритания увеличава военното си присъствие в Персийския залив

Великобритания обсъжда със САЩ възможността да увеличи военното си присъствие в Персийския залив след скорошния инцидент с британски та...

През последните няколко месеца ситуацията в Персийския залив и прилежащите райони значително се влоши и постепенно ескалира.

Два танкера бяха нападнати в Оманския залив в средата на юни. Според информация от страна на САЩ, на борда им били взривени магнитни мини, което причинило пожар. Иран отрича всякакво участие в инцидента, макар да беше публикувано видео на лодка с хора, за които Вашингтон твърди, че са ирански военни и които се опитали да махнат невзривила се мина.

След това се последва друг инцидент - иранските военни съобщиха за свален американски безпилотен самолет, след като той нарушил иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузския проток, в международното въздушно пространство.

Преди няколко дни се появи информация за опит на иранските военни да задържат британски кораб в Ормузския проток на фона на задържането на танкер на Ислямската република в Гибралтар. Техеран отрича тези твърдения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...