Ще премине ли "прокси' войната в Сирия в пълномащабна? (ВИДЕО)

10197
Ще премине ли "прокси' войната в Сирия в пълномащабна? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Ескалацията на напрежението в Сирия достигна до опасни висоти. Турция и Русия вече са на ръба от директен въоръжен сблъсък в Сирия, след като въздушен удар уби поне 33 турски военнослужещи, пише Bloomberg.

Сирийската (според неофициална информация всъщност е руската) авиация удари сериозно турски части в Идлиб. В следствие на удара, турският президент Реджеп Ердоган организира извънредно събрание, като съществува възможност Турция да обяви военно положение.

Стана ясно, че турската армия е атакувала позиции на редовните сирийски въоръжени сили по цели в Хама, северозападните градове Нубл и Захраа, както и в руския бастион Латакия.

Атаката накара турският президент Реджеп Ердоган да се обърне и за военна подкрепа към традиционните си съюзници на запад. Турският министър на отбраната Халуси Акар и високопоставени военни командири отлетяха към оперативен център, разположен на турско-сирийската граница. Така те дадоха знак, че най-вероятно предстои голяма контра-офанзивна операция срещу сирийските сили, които са подкрепяни от руски изтребители.

Турска телевизия: Около 200 сирийци не бяха пуснати в България

Група от около 200 сирийски бежанци е била върната на българо-турската граница буквално преди минути. Сирийците не са били пуснати да в...

Напрежението ескалира, след като джихадистите в Идлиб, силно подпомагани от турската армия, прекъснаха отново магистралата М5, основната и най-важна пътна артерия в Сирия. Те не я ползват, като единствената им цел изглежда е да предизвикат финансова и хуманитарна катастрофа в Сирия. Идлиб към момента е полупразна област, след като голяма част от местното население го напусна заради военните действия.

Турският президент обеща страната му да удари „всички цели от режима“ на сирийския държавен глава Башар Асад. „Асад и силите на режима му ще платят тежка цена за това ужасно нападение“, заяви днес турският вицепрезидент Фуат Октай.

В Тwitter ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун заяви, че Русия и Иран, които подкрепят сирийския президент Башар Асад, ще изгубят всякакво доверие, ако не спрат военните действия в района на Идлиб.

В Русия обясниха защо са ударени турски части в Сирия (ВИДЕО)

Турските военни действаха координирано с "бойните подразделения" на джихадистки екстремисти в провинция Идлиб, когато бяха ударени от в...

Това навежда на мисълта, че Турция е готова дори да обяви война на Сирия. В отговор Русия заяви, че праща кораби с круизни ракети в Сирия.

Вчера Турция също заяви, че ще пусне свободно "сирийските" бежанци към Европа (това директно касае България). Известно е, че голяма част от тези "бежанци" са и бойци в ислямистки и джихадистки групировки в Сирия.

Освен това, Турция получи и друг шамар. Според либийски източници силите на Хафта вчера, са убили поне 7 турски военни, както и дузини бунтовници, които са били трансферирани от Сирия, за да се бият на страната на ислямистите в Либия, сочат източници в страната.

Турски медии: Сирийски бежанци тръгнаха към България и Гърция

Стотици сирийски бежанци в Турция се придвижват към граничния с България и Гърция град Одрин. Това съобщават в преки предавания от град...

Сирийската армия също беше ударена и от друг регионален противник. Израелски хеликоптери са атакували позициите на сирийските правителствени сили, съобщи сирийската държавна телевизия.

Ракетните удари са извършени от района на окупираните от Израел Голански възвишения по цели около столицата Дамаск. Ударени са позициите на сирийските войски в град Ал-Кунейтра, както и в селата Кахтания и Ал-Хурия.

Трима военни са били леко ранени. Това е вторият удар на израелската авиация по цели край Дамаск.

Ескалацията на напрежението е сериозна и всякакви варианти не са изключени. Actualno.com ще продължи да ви информира по казуса, включително и за реакцията на българските власти по отношение на бежанския риск. Търсим коментари от българските власти по отношение на създалата се ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com