Турция отговори на Асад - с обстрел по редица цели, обяви подкрепящите Асад за врагове

6039
Турция отговори на Асад - с обстрел по редица цели, обяви подкрепящите Асад за врагове
Снимка: Getty Images

Турската армия е атакувала позиции на редовните сирийски въоръжени сили, след като през тази нощ сирийската армия нанесе въздушни удари и уби десетки турски войници в Идлиб, предаде БГНЕС.

"Ние ударихме в отговор по по въздух и земя по всички известни цели на режима и ще продължим да го правим. Ще продължим нашите операции в Сирия, докато ръцете, които нападнаха нашето знаме, не бъдат сломени", заяви ръководителят на турското президентство Фахретин Алтун.

Турски военни обстрелвали сирийски и руски самолети

Турските части обстрелват позициите на сирийската правителствена армия и руски самолети в провинция Идлиб, съобщава в репортаж "Русия-2...

Съгласно информация от Анкара, е имало артилерийски обстрел по фронтовата линия в Идлиб - срещу цели на режима на Асад. Турция също е извършила ракетни атаки по цели в Хама, северозападните градове Нубл и Захраа, както и в руския бастион Латакия.

"Всички елементи на сирийския режим вече станаха цели. Турция сега признава всички подкрепящи режима на Асад за враждебни цели", заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик. Припомняме, че Русия подкрепя режима на Асад.

Междувременно излезе и изявление за турската офанзива срещу силите на сирийския режим. В него се казва, че турските сили са неутрализирали най-малко 1 709 войници на режима на Асад, както и 55 танка, 3 хеликоптера, 18 бронирани машини, 29 гаубици, 21 военни машини, 6 склада за боеприпаси, 7 минохвъргачки и 4 руски тежки картечници DShK през последните 17 дни на военни операции в южната част на Идлиб.

33-ма турски войници бяха убити, а други 32 бяха ранени при атака на подкрепяния от Русия режим на Асад снощи в провинция Идлиб в Северозападна Сирия, потвърди губернаторът на Хатай Рахми Доган. 32 други ранени турски войници са в стабилизирани и са настанени в болници, добави Доган.

Ердоган отхвърли шанса за преговори с Асад

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли призива на лидера на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу да започн...

След случилото се в Идлиб, турският президент Реджеп Тайип Ердоган свика спешна среща за националната сигурност. Източници по сигурността съобщиха пред в. "Дейли Сабах", че всички министри и висши служители, включително началникът на Националната разузнавателна служба (MİT) Хакан Фидан са присъствали на срещата, която е продължила близо шест часа.

През септември 2018 година Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актовете на агресия. Но повече от 1300 цивилни са били убити при нападения от режима и руските сили в зоната на деескалация, след като прекратяването на огъня продължава да се нарушава. А Русия снощи обяви, че Турция не спазва договорката.

А как Турция реши да подкладе допълнително напрежението с информация за сирийските бежанци - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com