Си Дзинпин: Китай, Иран и Русия са в противовес на американската мощ

3437
Си Дзинпин: Китай, Иран и Русия са в противовес на американската мощ
Снимка: Getty Images

Китайският президент Си Дзинпин подкрепи действията на иранския президент Ебрахим Раиси в "конфронтацията със Запада и САЩ". "Китай и Иран се представят, заедно с Москва, като противовес на американската мощ", каза комунистическият лидер.

Ебрахим Раиси попадна в материал, публикуван на 13 февруари във вестника People's Daily на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП). Това вероятно е сигнал за подкрепата на Пекин за засилено китайско-иранско сътрудничество, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). 

Почитат народите на Украйна и Иран на Берлинале

Берлинският кинофестивал, чието 73-о издание е в четвъртък, 16 февруари, ще почете с поредица от събития народите на Украйна и Иран, съ...

Иран от доста време насам засилва сътрудничеството си с Русия - най-вече във военната и енергийната сфера. Техеран месеци наред праща на Москва дронове собствено производство, които се използват за поразяване на граждански обекти и ключова инфраструктура в Украйна.

ОЩЕ: Иран учи Русия на трикове за заобикаляне на петролните санкции

Що се отнася до отношенията на Иран с Китай, статията за Раиси съдържа множество китайски исторически и политически изрази (като например фразата на китайския президент Си Дзинпин "общност на обща съдба"). Други китайски медии, които отразяват посещението на Раиси в страната, отразяват фрази от статията на People's Daily, което допълнително показва китайско-иранската координация на посланията.

Най-добрата иранска шахматистка живее в изгнание заради отказ да носи забрадка

Когато 25-годишната Сара Хадем, една от най-обещаващите шахматистки в света, решава да се състезава без забрадка в международен турнир ...

Продължителната подкрепа на Си за Путин след инвазията в Украйна е спорна в Китай, а опонентите на Дзинпин изразяват критики към подкрепата му за ревизионистични режими като Русия и Иран. Възможно е статията на People's Daily на Раиси да е насочена към вътрешни критици на външната политика на Си и да сигнализира за пълната му ангажираност с иранско-китайските отношения.

На 14 февруари в Пекин президентът Ебрахим Раиси подписа 20 споразумения за китайско-иранско сътрудничество в областта на управлението на кризи, туризма, комуникациите и информационните технологии, околната среда, международната търговия, интелектуалната собственост, селското стопанство, износа, здравеопазването и лечението, спорта и културното наследство.

Си Дзинпин заяви, че Китай има за цел да осъществи инициативата "Един пояс, един път" с Иран и да внася повече ирански селскостопански продукти.

Ебрахим Раиси се срещна и с председателя на Националния народен конгрес на Китай Ли Джаншу. Медиите в Иран, които са под контрола на режима, определиха засиленото китайско-иранско сътрудничество като решение на проблема с влошаващата се иранска икономика.

Странно: България поздрави Иран, Полша и Унгария отпразнуваха Революцията

Миналата седмица Полша и Унгария нарушиха бойкота на ЕС и изпратиха посланиците си на официален прием при иранския президент Ебрахим Ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия