Световните лидери осъдиха взрива в Истанбул

1411
Световните лидери осъдиха взрива в Истанбул
Снимка: Getty Images

Експлозията в центъра на Истанбул, при която загинаха най-малко 6 души, а над 80 са ранени, беше осъдена от световните лидери. Вицепрезидентът на Турция заяви, че нападението се счита за терористичен акт и е извършен от жена.

Според губернатора на Истанбул Али Ерликая взривът е станал около 16:20 часа местно време, като полицията и служителите на спешна помощ са отцепили мястото на инцидента.

"Мирише на тероризъм", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция, преди да замине за срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

По-късно вицепрезидентът Фуат Октай, който посети мястото на взрива, заяви, че става дума за терористична атака, и добави, че жена нападателка е детонирала бомбата, която е предизвикала взрива.

"С дълбока болка научих за експлозията на булевард "Истиклял" в сърцето на Истанбул", заяви министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф в Twitter. "Правителството и народът на Пакистан изразяват най-дълбоки съболезнования на братския народ на Турция по повод загубата на скъпоценни човешки животи и отправят молитви за бързото възстановяване на ранените", добави той.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Баку е "дълбоко шокиран" от новината, и добави: "Изказвам дълбоките си съболезнования на вас, семействата и близките на загиналите, и на братския народ на Турция, и пожелавам на ранените бързо възстановяване".

Шведският министър-председател Улф Кристерсон е "дълбоко шокиран от новината за днешната експлозия в сърцето на Истанбул". "Мислите ни са с жертвите и с всички онези, които са загубили своите близки. Подкрепяме Турция", заяви той в Twitter.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски написа, че е "дълбоко натъжен" от новината и изрази съболезнования на жертвите, а на ранените пожела бързо възстановяване. "Болката на приятелския турски народ е и наша болка", добави Зеленски.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че инцидентът е разтърсил не само жителите на Истанбул, но и целия свят.

Съболезнователни послания изпратиха и ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и италианският министър-председател Джорджия Мелони.

Ердоган: Извършителите на атентата в Истанбул ще бъдат наказани

По последни данни шестима души са загинали при взрива на улица "Истиклял" в Истанбул. Ранените са 81, предава БГНЕС. Държавният глава ...

"Шокирани и натъжени сме от новината за експлозията в Истанбул, която доведе до многобройни жертви. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите и техните близки. Искрени пожелания за бързо възстановяване на ранените", заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Шокиращи кадри от Истанбул. Моите мисли и най-дълбоки съболезнования са с всички засегнати и за турския народ. #НАТО е солидарно с нашия съюзник Турция".

Съболезнования изразиха и външните министерства на Пакистан, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Германия, Индия, Босна и Херцеговина и Гърция.

Съветът за сътрудничество в Персийския залив и президентът на образуванието Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик също осъдиха нападението, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Министърът на турското МВР обвини кюрдите за бомбения атентат в Истанбул

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com