Министърът на турското МВР обвини кюрдите за бомбения атентат в Истанбул

4388
Министърът на турското МВР обвини кюрдите за бомбения атентат в Истанбул
Снимка: Getty Images

Министърът на вътрешните работи на Турция обвини Кюрдската работническа партия (ПКК), че носи отговорност за бомбения атентат на оживена търговска улица в Истанбул, при който загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени.

В неделя следобед експлозия разтърси улица "Истиклял", популярна търговска дестинация за местните жители и туристите.

В ранните часове на понеделник беше арестуван един заподозрян, предаде БГНЕС.

"Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано", заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в изявление, разпространено от официалната Анадолска информационна агенция. "Според нашите данни отговорна е терористичната организация ПКК", каза той.

ПКК, включена в черния списък на терористичните групировки от Анкара, както и от западните ѝ съюзници, поддържа смъртоносно въстание за кюрдско самоуправление в Югоизточна Турция от 80-те години на миналия век. Групировката, която редовно е мишена на турски военни операции, е и в центъра на спора между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки я в снизходителност към ПКК.

От думите на Сойлу не стана ясно дали арестуваният е жената, чиято снимка снощи беше разпространена от турските медии като търсена за съпричастност към атентата.

Президентът на Трурция Реджеп Тайип Ердоган осъди "подлото нападение" на улица "Истиклял". "Може би ще сгрешим, ако кажем със сигурност, че това е терор, но според първите признаци ... това мирише на тероризъм", заяви Ердоган на пресконференция в неделя.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви: "Смятаме, че става дума за терористичен акт, извършен от нападател, за когото смятаме, че е жена, която е взривила бомбата".

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви: "Една жена е седяла на една от пейките повече от 40 минути и след това е станала. Една или две минути по-късно е станала експлозията", каза той пред телевизия A Haber. "Има две възможности - или в тази чанта е поставен механизъм и тя се взривява, или някой я е взривил (от разстояние)", каза той. "Всички данни за тази жена в момента се проверяват", добави Боздаг. В съобщението на Сойлу не се добавят никакви подробности за жената.

Взрив в центъра на Истанбул, има жертви (СНИМКИ и ВИДЕО)

Мощен взрив избухна на пешеходната туристическа улица „Истиклял” в Истанбул. Инцидентът е довел до жертви, съобщи турската ...

"Истиклял”, намираща се в историческия квартал Бейоглу, е една от най-известните улици в Истанбул. Тя е изцяло пешеходна и е с дължина 1,4 км. Пресечена от стара трамвайна линия тя е осеяна с магазини и ресторанти, привличайки големи тълпи от хора през уикенда. В съседния квартал Галата много магазини затвориха рано, а някои минувачи, които бягаха от мястото на експлозията плачеха, съобщи кореспондент на АФП.

Турската служба за надзор на радиото и телевизията RTUK забрани на телевизионните оператори да показват кадри от взрива - мярка, която и преди е била предприемана след екстремистки нападения.

След нападението беше ограничен и достъпът до социалните медии.

Гърция реагира светкавично, като "недвусмислено" осъди взрива и изрази съболезнования на правителството и народа на Турция.

Съединените щати също осъдиха атентата, като прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви: "Заставаме рамо до рамо с нашия съюзник в НАТО Турция в борбата с тероризма."

Ердоган: Извършителите на атентата в Истанбул ще бъдат наказани

По последни данни шестима души са загинали при взрива на улица "Истиклял" в Истанбул. Ранените са 81, предава БГНЕС. Държавният глава ...

Френският президент Еманюел Макрон заяви в послание до турския народ: "Споделяме вашата болка. Заставаме до вас в борбата срещу тероризма".

"Разтърсен съм от новината за подлия бомбен атентат в Истанбул, насочен срещу невинни цивилни. Целият свят трябва да застане единно и твърдо срещу терора", написа в Туитър на турски и английски език израелският президент Исак Херцог.

Украинският президент Володимир Зеленски също написа в Туитър на турски език: "Болката на приятелския турски народ е и наша болка".

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел поднесе съболезнования на Турция, като написа в Туитър: "Мислите ми са с жертвите и техните семейства"

ОЩЕ: Турция стартира военна операция срещу ПКК в Ирак 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com