Петя Поповянска: Храната за мен е нещо специално, а Черно море е новото ми ВКЪЩИ

14149
Петя Поповянска: Храната за мен е нещо специално, а Черно море е новото ми ВКЪЩИ
Снимка: Петя Поповянска

Привет, скъпи приятели. Днес в рубриката #ВКЪЩИ решихме да Ви срещнем с една прекрасна жена, силно повлияна от изкуството, живееща с него и за него и дори самата тя е изкуство - Петя Поповянска. Тя, заедно със своята приятелка Цвети, създават необикновени неща от цветя и храна, които могат да бъдат съзерцани само от очите на ценителите, на хората на изкуството и естетиката.

Нека видим какво ни разказа самата Петя:

 

Здравей, Петя, би ли ни разказала за новото ви начинание с твоята приятелка в сферата на кетъринга – красиво поднесена храна с красив декор и УАУ ефект за хората, които го изживяват? Кога се запалихте по него? Как се роди идеята за Golden Bites изобщо?

Toва, което правим ние, отвежда кетъринга и хостването на събития на много високо ниво. Концепцията се казва Grazing Catering, като ние конкретно сме се фокусирали в Grazing Tables, което в буквален превод значи „маса, от която пасеш“ (смее се) , а в преносен – изживяване, което небцето и съзнанието ти винаги ще помнят. Представете си всичките си любими храни на едно място… Плюс още, за които не сте си и мечтали. След това си представете всичко това, подредено по най-красивия начин, в компанията на цветя, зеленина и любими хора, с които да го споделиш. Трудно е да се описва какво е Grazing Table, трябва просто да се види и изживее!

Запалихме се по концепцията преди година, когато партньорката ми Цвети ми показа няколко снимки в Pinterest, които наистина бяха WOW. Може да звучи наивно, но аз наистина вярвам, че просто когато търсиш своето призвание с постоянство, то само те намира. И е точно твоето. И така, припознахме се в това „изкуство“ и решихме се да се хвърлим в дълбокото в началото на годината, като имахме планове да избухнем гръмко през март, но… знаете какво се случи тогава.

Иначе Grazing артът е супер хит от няколко години в Австралия и Нова Зеландия, където хората празнуват само по този начин. В последствие се пренася в по-големите европейски градове. В България сме първите и нямаме търпение да покажем какво можем.

 

Няма как да не те попитам какво е храната за теб?

Храната за мен е нещо много специално. Почти никога не се храня, просто за да заситя глада си и не правя много компромиси с храната. Внимателно подбирам продуктите, които консумирам и ги приготвям с внимание и уважение. Обичам да познавам храната си, затова постоянно обогатявам знанията си за нея с кулинарни книги, предавания, кулинарен туризъм. Обичам да експериментирам и да пробвам нови неща. Обожавам мексиканската и азиатската кухня – това са моите вкусове! Имам силно развити вкусови рецептори и винаги съм си мислела, че бих била перфектния food критик и дегустатор. Може би това ще е следващото ми амплоа. (смее се)

Вижте тази публикация в Instagram.

#birthdaygoals Вчера Цвети отпразнува рождения си ден с този мини средиземноморски пир! Празнувахме и първата маса by the sea! 🌊💎🐚 Няма да крием, че солта във въздуха и морският бриз направиха храната още по-вкусна! Cheerse for all new beginnings! • • • #celebratewithus #goldenbites #grazingtables #newtrend #betterthancatering #luxurybuffet #premiumfood #firstwefeast #foodiesofinstagram #eventstyling #gourmet #gastrofashion #newonthemarket #grazer #eatlocal #eatcheese #cheeseboard #charcuteria #platter #mediterranean #manchego #artisanfood #birthdayparty #bythesea #mediterranean #festivefood @metro.bg @lidlbulgaria

Публикация, споделена от Golden Bites (@goldenbites.grazingtables) на

Как подбирате стила на всяка маса?

Стилът на всяка маса ще бъде комуникиран с клиента + голяма доза креативност от наша страна. Темите са безброй, така че спокойно мога да кажа, че всяка маса ще бъде уникална. Не мислим да се ограничаваме с конкретни модели и стилове. Както обичам да казвам „Sky is the limit!”.

Повечето хора имат предпочитания, така че почваме оттам. След това всичко се пречупва през нашата естетика и виждане кое с кое и как да се съчетае. Хубаво е да има разнообразие Разбира се, с времето ще се отсеят бестселърите. За начало сме разработили 3 основни продукта, за да насочим потребителя. Но по принцип всяка маса е отделна мини стратегия, която ще разработваме съвместно с клиента, подобно на методологията, по която ти правят професионален хороскоп. (смее се)

Смяташ ли, че не всеки човек успява да улови красотата в храната? На какво се дължи това според теб?

По-добре да не отваряме тази болна тема. Много малко хора, особено в България, търсят красота в храната. Може би цялата ни действителност е предпоставила бедната хранителна култура на българина. Но знаете, пирамидата на Маслоу важи навсякъде в генералния си смисъл. Първо задоволяваме нуждата за кебапче, а най-накрая търсим онзи гурме бургер, дето обикаля Инстаграм. Прави ми впечатление, че много често интелигентни хора дори не се интересуват какво поглъщат, камо ли пък да му запомнят името, ако е дебютна проба. Но млъквам, наистина, че ще стане хейтърско. (смее се) Имаме още много хляб да ядем, докато подадем носовете си отвъд хамбургера и пицата.

 

Какви по тематика маси имате?

Можем да обиколим земното кълбо с нашите маси. Надяваме се на разчупени клиенти, които да пожелаят полярна, пустинна или поне тропическа маса. (Смее се) Помислили сме и за хората със специфични хранителни потребности и навици.

За кого и за какви поводи е предназначена тази концепция Grazing Table?

Цитирам себе си: „За всеки, който иска да изживее по един различен, вкусен и красив начин своя празник. И за всеки, който иска наистина да впечатли гостите си с тази различна кетъринг концепция. За всеки, който яде първо с очи, после с душа и накрая с уста. За всеки, който просто обича живота!

Хубавото на концепцията ни е, че тя пасва на абсолютно всеки повод – от бебешки до корпоративен. Сватбите ще са ни слабост със сигурност!

 

Какъв е потенциалът на проекта ви?

Не обичам да прогнозирам в бъдещето и да си слагам ограждения. С амбиция, работа и талант потенциалът е неограничен. Но има и външни фактори, които влияят. Ще поживеем и ще видим.

Знаем и за другото ви начинание – Floral Artistry. Разкажи ни малко повече за него? Паралелно ли се родиха и двете идеи?

Да, паралелно. Храната обича цветята. Ние – също! А освен всичко, Цвети може да създава прекрасни цветя от хартия, които са нереално красиви! Жесток competitive advantage му викам аз Floral artistry-то също е прохождаща ниша в България и има много голямо поле за развитие. Стига с тия арки от балони, мина им времето. Цветята са новото Черно в декорацията.

С кое се получават по-добри произведения на изкуството – храна или цветя? Къде е тънката граница между двете концепции?

Както казах по-горе, приемаме ги като едно цяло. Разбира се, ако някой иска едното без другото, може да се уреди.

 

Какви продукти най-често използвате, за да сътворите изкуство?

Когато творим с храна, нашите продукти са съобразени със сезонните акценти, палитрата на местни производители и екзотичните предложения на пазара ни. Представете си бюфет с най-страхотните сирена от цял свят, селекция от деликатесни колбаси, домашни дипове и сосове, ръчно приготвен хляб, печива и сладкиши, свежи плодове, мариновани зеленчуци, плодове, ядки, шоколад и много, много други.. Всичко това, декорирано с цветя, свежи подправки и зеленина…

Бихте ли направили изкуство от други материали и да го моделирате като съвършено нова концепция?

За сега сме фокусирани в ядливи материали. Ако ни писне някога, ще помислим и за други. Никога не можем да знаем накъде ще ни отнесе артистичният порив на музата. След време може и да няма храна на планетата ни и ще трябва да се ориентираме към космически блендове. (смее се)

 

Какви са бъдещите ви планове?

Да понаправим няколко хиляди маси.

Кое е твоето ВКЪЩИ сега?

Голямото малко синьо Черно море. Намерих си моето щастливо и спокойно място и не бих го заменила с друго. Надявам се да си прекарвам точно тук всяко бъдещо лято. И ни пожелавам много Golden Bites ивенти по същото това море!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готви умно – от върха на езика до дъното на сърцето
Готви умно – от върха на езика до дъното на сърцето

Врата на кухнята не се отваря никога внимателно, винаги някаква страст и глад за нещо ни води натам. В нашия случай гладът не е само физически и страстта...