Черна гора подписва договора за присъединяване към НАТО в четвъртък

491
Черна гора подписва договора за присъединяване към НАТО в четвъртък

НАТО ще подпише договор за присъединяване с Черна гора този четвъртък, очертавайки пътя балканската държава да стане 29-та членка на алианса. Това зави генералният директор на НАТО Йенс Столтенберг.

Членството на Подгорица е „ясен сигнал, че страните от НАТО продължават да създават стабилност и сигурност в Западните Балкани“, посочи Столтенберг на пресконференция. Той допълни също, че подписването на споразумението с Черна гора показва това, че „вратите на НАТО остават отворени“.

Подписването идва в навечерието на срещата на върха на Алианса този юли във Варшава, по време на която ще бъде договорено мащабно военно реструктуриране в отговор на украинската криза и анексирането на Крим през 2014 г.

Според дипломатически източници на държавите в Алианса ще им отнемат около 18 месеца, за да ратифицират членството на Черна гора, предаде БГНЕС.

Въпреки влошените отношения между Алианса и Русия, по време на днешното си изказване Столтенберг посочи също, че присъединяването на Подгорица не е враждебен ход и всяка държава трябва да има правото да реши собствената си съдба.

„По тази причина всякакви санкции или реакции от Русия биха били напълно неоправдани“, заяви още той.

НАТО официално покани Черна гора да стане член на съюза през декември миналата година, с което предизвика реакция от Москва, от където заявиха, че ще трябва да отговорят, за да защитят интересите си на Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com