Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни жеги: В Турция термометрите показаха 52 градуса

21 юни 2024, 16:30 часа • 2680 прочитания

Турция е в плен на опасни жеги, които надхвърлят обичайните температури от предишни години, предаде БТА.

В цялата страна е с 5-10 градуса по-горещо, заяви министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки в акаунта си в социалната мрежа Х.

От град Шанлъурфа съобщават, че термометрите в този район на Турция показвали 52 градуса. Това е най-южният град на Турция и там температурите са обичайно високи.

“Свикнали сме с жегите, които са обичайни по нашия край, но тези дни е необичайно горещо, повече от предишни години, на места е тежко да се диша”, споделиха жители на града пред турски телевизии.

Още: Пещ в автобуса: 48 градуса в градския транспорт в Пловдив

По-възрастните се спасявали от жегата в джамиите, където през лятото е прохладно. А много жители на града се разхлаждали във водите на езерото Балъклъгьол, които се считат за лечебни.

От Генералната дирекция по метеорология обявиха, че летните жеги ще продължат и през следващите дни. 

На места се очакват и бурни ветрове, особено в  западната част на Егейското крайбрежие, където вятърът ще духа със скорост 40/60 км/час, а по високите части - до 80 км/час.

Още: Земетресение стресна Анкара

“Жегите и силните ветрове увеличават риска от пожари, които се разразиха на различни места в страната. Призовавам гражданите да бъдат изключително внимателни и предвидливи”, посочи турският министър.  А специалистът по метеорология проф. др Осман Шен заяви пред Си Ен Ен Тюрк, че “дълго време не се очакват валежи”.

В Одрин са измерени 36 градуса, в столицата Анкара и в град Ескшехир температурите са между 33 и 35 градуса. В южните окръзи Диарбекир, Сиирт, Газиантеп, Шанлъурфа жегите са 42-52 градуса. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес