Путин: Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО

4729
Путин: Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО
Снимка: Getty images/Guliver

"Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО", заяви руският президент Владимир Путин в навечерието на утрешното посещение в Белград в интервю за сръбския всекидневник „Политика“.

Политиката на САЩ сериозно дестабилизира Балканите и Русия ще продължи военно-техническото си сътрудничество със Сърбия, казва руският президент в интервюто, предаде агенция Фокус.

Путин пристигна в Магнитогорск заради газовата експлозия

Руският президент Владимир Путин пристигна в град Магнитогороск в Урал, след като там газова експлозия разтърси жилищен блок, уби най-м...

Говорейки за добрите икономически и политически отношения със Сърбия, руският президент, заяви също, че има силен външен натиск върху членството на Македония в НАТО, отговаряйки на въпроса за дестабилизиращата роля на Русия на Балканите, според западните политици.

„Когато говорим за ситуацията на Балканите, сериозен дестабилизиращ фактор тук е политиката на САЩ и някои западни страни, чиято цел е да засилят своето господство в региона. Още през 1999 г. силите на НАТО без санкция на ООН в продължение на два и половина месеца бомбардираха Югославия и след това насилствено отделиха автономната провинция Косово. През 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха незаконното обявяване на независимостта на Косово. През 2017 г., въпреки позицията на половината от населението, Черна гора бе вкарана в НАТО…В резултат на това страната преминава през период на политическа нестабилност“ - казва Путин.

„Миналата година“, заяви руският президент, "заради принудителното членство на Република Македония в НАТО, беше иницииран и процесът на приемане на конституционните изменения и промяна на името на държавата, преразглеждане на основите на македонската национална идентичност".

„В същото време, волята на македонските избиратели беше игнорирана - референдумът за промяна на името на държавата се провали, но външният натиск продължи. Руската федерация, познавайки и разбирайки сложността на обстановката на Балканите и историята на този регион, винаги го разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество. Днес Русия има много приятели на Балканите, сред които стратегическият партньор Сърбия заема специално място. Затова подпомагането и укрепването на регионалната сигурност и стабилност е нашият безусловен приоритет“ - каза Путин.

Руският президент говори и за добрите отношения на Русия с Босна и Херцеговина, особено с Република Сръбска и заяви, че отношенията с Хърватия и Словения „ прогресивно напредват".

Руският рай няма вход

На дискусионен форум в град Сочи миналата седмица Путин говорил като дервиш: "Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизб...

Путин оцени превръщането на косовските сили за сигурност в армия като "сериозен риск от напрежение в ситуацията в региона", което нарушава международното право.

В този контекст руският президент заяви, че смята, че курсът за разширяване на НАТО е наследство от Студената война и че е погрешна и разрушителна военно-политическа стратегия.

„Днес Алиансът се опитва да засили присъствието си на Балканите. Но това само подновява линиите на разделение на европейския континент и грубо нарушава принципа на общата сигурност. В крайна сметка, това не води до укрепване на стабилността, а до намаляване на доверието и увеличаване на напрежението в Европа, казва руският президент.

В интервюто си Владимир Путин се позовава на добрите отношения между Сръбската православна църква и Руската православна църква, особено по въпроса за автокефалията на Украинската православна църква.

В интервюто той се позова на военно-техническото сътрудничество между двете страни, както и на възможността за присъединяване към Сърбия като транзитна страна на газопровода „Турски поток“, която зависи от "гаранциите на ЕС, че плановете за разширяване на „Турски поток“ няма да бъдат възпрепятствани" от произволно политическо решение на Брюксел.

Путин откри нов фронт срещу САЩ: За убития Кашоги и масовия екзекутор в Крим

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ носи "известна отговорност" за съдбата на саудитския журналист Джамал Кашоги, като добав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Ръчна граната избухна в Прищина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com