Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Левски ползва комплекс "Георги Аспарухов" без действащ договор с МВР

04 декември 2013, 15:15 часа • 43109 прочитания

Спортен клуб „Левски” използва спортния комплекс „Георги Аспарухов” без да има право на това, тъй като договорът между клуба и МВР за ползване на съоръженията е изтекъл. Това показва одит на Сметната палата, която е направила проверка на МВР, а самият доклад вече е внесен в Народното събрание.

На 18 април 1994 година МВР и спортен клуб „Левски” сключват договор за ползване на „Георги Аспарухов”. Съгласно него „двете страни се договарят съвместно да експлоатират и организират управлението и издръжката” на спортни комплекси и прилежащите им съоръжения, включително Спортен център (СЦ) „Левски” – Герена”. Контрактът обаче изтича на 4 април 2002 година и не е подновен т.е. след това „Левски” ползва съоръженията в комплекса без да има правно основание. Нещо повече – синият клуб е предоставял правото на управление върху имоти в комплекс „Георги Аспарухов” на трети лица, което също е незаконно.

Както е добре известно, в момента на стадион "Георги Аспарухов" тече ремонт. Целият сектор А на стадиона беше взривен, за да се изгради нова трибуна.

Подобно е положението и с плувен комплекс „Спартак” в София. Срокът на договора е от 18 април 1994 година до 1999 година, но е удължен до 2002 година – както в случая на „Георги Аспарухов”. В края на 1999 година обаче – на 22 декекмври, спортен клуб „Левски” сключва договор със „Спарта 2000” АД, като синият клуб предава управлението на плувния комплекс на „Спарта 2000”. Първоначално срокът на този договор е 10 години, с анекс още на 22 декември 1999 година обаче се удължава на 20 години, а на 15 февруари 2000 година „Левски” предава управлението на комплекс „Спартак” на „Спарта 2000” АД.

Към 25 март 2010 година активите на територията на ПК „Спартак“ фактически се стопанисват от дружеството „Спарта 2000”АД. Дружеството има приходи от експлоатация на закрити плувни басейни, отрит плувен басейн, фитнес зали, спортна зала, сауна и др., експлоатация на охраняем паркинг, продажба на храни, напитки, плувни и плажни стоки, кафета, барове и сауни – всичките от територията на комплекса. Липсват данни „Спарта 2000” да отразява като разход платен наем или друг вид плащане за стопанисваните обекти на територията на ПК „Спартак”.

В момента в Съвета на директорите на „Спарта 2000” личат имената на Ирен Кирилова, Веселин Маринов и Цветана Николова, показва справка в Търговския регистър.

За периода след 4 април 2002 година, СК „Левски” ползва имота без правно основание, осъществявайки фактически правото на управление върху него, включително като го преотстъпва на трети лица, установява Сметната палата.

И в случая с комплекс „Георги Аспарухов”, и в този със „Спартак” МВР не предприема действия, за да уреди правата по отношение на управлението и ползването от страна на спортен клуб „Левски” на имотите без действащ договор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес