Взривиха "Герена"

18701

Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов" бе взривен днес със специална операция точно в 16:30 часа, която продължи само няколко секунди, предаде БГНЕС.

Фирмата на инженер Евгени Кераджийски бе нагърбена с изпълнението на проекта. Бяха взривени над 300 килограма експлозив, с който се събори козирката на сектора. Преценено бе къде точно ще паднат отломките, за да няма никакви инциденти. Очаквано след взрива над и около стадиона се изви огромен облак от прах и отломки. Включиха се и аларми на коли. Цялата операция бе наблюдавана от полиция и нямаше достъп на хора. Обезопасени са и съседните постройки. Взривяването е само първото от няколко планува и е част от плана за издигане на ново съоръжение на мястото на старото.

Последната голяма реконструкция на стадиона започна на 21 юни 2006 г., когато е взривено старото информационно табло. На негово място бе поставено ново в рамка с формата на буквата "Л". Трибуните под него са премахнати и е отворен втори вход към пистата, което намалява капацитета на стадиона. В края на 2007 г. е подменено напълно тревното покритие на терена. Изградени са нови дренажни и отоплителни системи.

През пролетта 2011 година бе осъществен ремонт на сектор "Г" на стадиона, след като бе вандализиран от гостуващи привърженици. През лятото на 2011 година бе осъществен ремонт на сектор "Б". През октомври 2012 година, изпълнителният директор на Левски Иво Тонев обяви планове за цялостна реконструкция на стадиона. Плановете са да бъде реализирана реконструкция на трибуните в три етапа - сектор "А" и "Б" до май 2014 г., сектор "В" - 2015 г., и сектор "Г" - 2017 г. Според плановете от стария стадион ще се запази единствено теренът и малка част от елементите на старите трибуни.

Стадион "Георги Аспарухов" е третият в историята стадион на футболен клуб Левски (София). В периода 1936-1949 отборът играе на собствен стадион, наречен игрище "Левски" (намиращо се върху част от територията на днешния Национален стадион "Васил Левски"). След започването на строежа на новия национален стадион, отборът временно играе на стадион "Юнак". През 1952 г. на отбора е отпуснато ново игрище в софийския квартал "Иван Вазов" (днешен Плувен комплекс "Спартак").

След ново "спортно райониране" на София, на Левски е отпуснат нов терен за строеж на стадион в кв. "Герена" на V столичен район (днешен район Подуяне). През 1960 г. клубът официално започва строеж на третия си стадион. Проектът е дело на арх. Лазар Парашкеванов и се реализира в продължение на три години. Официално стадион "Левски", популярен просто като "Герена" (от тогавашното име на квартала, в който е построен), е открит на 10 март 1963 г. с шампионатния мач Левски - Спартак (Плевен), завършил при резултат 4:0. Стадионът е с тревист терен и има размери 110х80 m, около него има изградена лекоатлетическа писта, а на трибуните има пейки за 28 000 седящи места. Западната трибуна е покрита с козирка. Тук Левски изиграва и първия си мач от Европейските клубни турнири - победата с 6:0 над шведския Юргорден в 1/16 финал за Купата на европейските шампиони на 3 октомври 1965 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com