"Пас към миналото": Как Ники повтори постижението на Боби и увековечи фамилия Михайлови

7902
"Пас към миналото": Как Ники повтори постижението на Боби и увековечи фамилия Михайлови
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

В края на месец януари или началото на февруари традиционно в последните години се провежда церемонията по връчване на наградата "Футболист номер 1 на България". В това издание на спортната рубрика на Actualno.com "Пас към миналото" ще се върнем до 2011-а, когато семейство Михайлови записа името си със златни букви в историята.

2011 година: Върхът в кариерата на Ники Михайлов

Тогавашният вратар на националния отбор по футбол Николай Михайлов бива избран за футболист № 1 на България. Стражът на Твенте, завоювал приза „Вратар на годината в Холандия“, както и Купата на страната, печели 51-вата анкета на журналистите с 224 точки и оставя зад себе си дежурните номинирани в топ 3 за онзи период Стилиян Петров и Димитър Бербатов.

Защо Бербатов не е номер 1

Нападателят на Манчестър Юнайтед очаквано не триумфира, тъй като сам пожелал това. Капитанът на Астън Вила и на "лъвовете" има само 4 точки повече от Бербатов - 200 срещу 196. Десетката допълват Станислав Манолев (ПСВ), Ивелин Попов (Газиантепспор), Тодор Янчев (ЦСКА), Христо Йовов (Левски), Владимир Гаджев (Левски), Васил Лукаев (Шипка Драгор), Станислав Генчев (Лудогорец), Мартин Петров (Болтън) и Михаил Александров (Лудогорец).

Славното семейство Михайлови

По този начин Борислав Михайлов и Николай Михайлов се превръщат единствените баща и син заслужили наградата. Михайлов - баща се окичва с приза през 1986 година, задминавайки Наско Сираков и Аян Садъков. През 1983-та и 1984-та дългогодишният президент на БФС остава на второ място. Синът му пък може да се похвали с третата позиция през 2010-а.

Паметните мачове на Боби с националната фланелка на Мондиал 86

През 1986 година Боби Михайлов е част от националния ни отбор, който участва на Световното в Мексико. В дебюта си "трикольорите" постигат паметно равенство 1:1 срещу Италия. Алесандро Алтобели извежда "нерадзурите" напред в 43-тата минута, но малко преди да изтече редовното време Наско Сираков възстановява паритета.

Мексико ни праща обратно в София

В следващия двубой възпитаниците на Иван Вуцов завършват отново 1:1 срещу Южна Корея, пропилявайки гол аванс, дело на Пламен Гетов. Макар загубили от Аржентина с 2:0 в третия мач, продължаваме напред.  На 1/8-финалите обаче домакините от Мексико не ни прощават и ни пращат обратно към София с 2:0. 

Пас към миналото

Финалът за Купата на НРБ през 1986

На клубно ниво Борислав Михайлов става носител на Купа на Народна република България, макар че не взима участие във финала. Преименувани на Витоша и Средец, Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг, а "сините" надделяват с 2:1. В съставите на финалистите отсъстват националните състезатели, Мондиал 86 – Михайлов, Петров, Сираков и Искренов от Витоша и Г. Димитров, Здравков, Ст. Младенов и Танев от Средец.

Предстои и церемонията за Футболист номер 1 на България за 2024-та. Изборът на журналистите е предначертан. Ако не стане някакво чудо, Кирил Десподов ще грабне приза за четвърти път, за да влезе в топ 3 на най-награждаваните български състезатели. Лидер е Димитър Бербатов със 7 приза за Футболист №1, следван от Христо Стоичков с 5. Тенденцията сочи, че скоро крилото на ПАОК може да измести и Камата, а с Боби Михайлов президент на БФС може и да оглави класацията...

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Как Пената се заинати да бойкотира мач на ЦСКА срещу Реал Мадрид

ВАР-ът на Actualno

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Недоволство в ЦСКА: Двама от играчите не участваха в празненствата след боя над Левски

Остава, не остава: Вълна от спекулации за бъдещето на Костов в Левски

"Пас към миналото": Как Стоичков запази честта си и подели "Златната обувка"

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Остави ли начело на Черно море? Илиан Илиев разкри бъдещето си (ВИДЕО)

Черно море подчини Локо Пловдив и продължава да гони второто място (ВИДЕО)

Колко трудно е да се отвори шампанското: Отговорът на Дерменджиев (ВИДЕО)

Празненствата в Разград се отлагат: Крумовград спъна Лудогорец не даде на „орлите“ да вземат титлата (ВИДЕО)

Дни след 100-годишния си юбилей: Етър изпадна от Първа лига пет кръга преди края

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ