"Пас към миналото": Как Пената се заинати да бойкотира мач на ЦСКА срещу Реал Мадрид

11263
"Пас към миналото": Как Пената се заинати да бойкотира мач на ЦСКА срещу Реал Мадрид
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Димитър Пенев е една от най-големите легенди в историята на ЦСКА и една от най-значимите фигури в българския футбол въобще. Той извежда България до знаменитото четвърто място в света през 1994 година. По-голямата част от неговия живот обаче преминава при "армейците": първо като футболист, а след това като треньор. И на двете поприща - изключително успешен.

Защо Димитър Пенев бе напът да откаже мач с Реал Мадрид?

Една от най-емблематичните истории със Стратега е свързана с края на първия му престой като старши треньор на ЦСКА. Той поема отбора през 1985 година и в рамките на пет години печели три шампионски титли, три национални купи, три купи на съветската армия и една суперкупа. Пената също така извежда ЦСКА до полуфинал в КНК и до четвъртфинал в КЕШ.

В основата на успехите на Димитър Пенев начело на ЦСКА е неговото нападателно трио - Емил Костадинов, Христо Стоичков и Любослав Пенев. Именно неговият племенник го отвежда и към случка, която не се чува и вижда всеки ден - да искаш да бойкотираш мач с испанския колос Реал Мадрид, и то часове преди началото на срещата...

Любослав Пенев

Трансферът на Любо Пенев в Испания отвежда ЦСКА до мач с Реал Мадрид

През лятото на 1990 година ЦСКА заминава за Валенсия за тристранен турнир, който е по линия на трансфера на Любо Пенев при "прилепите". Отборът на Димитър Пенев има възможността да премери сили с два от най-добрите испански отбора - домакина Валенсия и Реал Мадрид, който по това време е шампион на Испания. Срещата с Реал обаче е на косъм да не се състои заради бойкот от страна на Пената.

Тежка загуба от Валенсия вбесява Пената

В първата среща ЦСКА отнася здрав пердах от Валенсия на "Местая", инкасирайки пет попадения. Болезнената загуба с 0:5 вбесява Димитър Пенев, който решава да изкара яда си на съдията. Той отива при главния арбитър да му търси сметка и заплашва организаторите, че ще извади ЦСКА от турнира. Това се случва буквално ден преди мача с шампиона Реал, а организаторите на турнира изпадат в ужас.

Димитър Пенев и Любослав Пенев

Шампионът на Испания трябва да се моли на Пената за мач с ЦСКА

Чичо Митко остава непреклонен и на другата сутрин, когато заявява, че щом домакините си водят такива съдии, мач между ЦСКА и Реал няма да има. След поредица от срещи и обещания организаторите все пак склоняват Стратега да изкара играчите си на терена за двубоя срещу "кралете". Пената е изкушен не само с добър награден фонд за неговия отбор, но и от това, че Реал ще излезе с някои от най-големите си звезди.

Реал Мадрид обръща ЦСКА в незабравим сблъсък

ЦСКА излиза за мача срещу Реал Мадрид и дори пръв открива резултата чрез Трифон Иванов в 18-ата минута. Фернандо Йеро обаче изравнява за испанците преди почивката, а през втората част Бутрагеньо и Уго Санчес носят победата на "белите" с резултат 3:1. Димитър Пенев обаче може да бъде доволен от представянето на своя тим, който успява да се противопостави на един от най-силните отбори в света. Впоследствие пък Реал побеждава и Валенсия със 7:1 и печели турнира.

Желанието на Димитър Пенев да бойкотира мача с испанския шампион Реал Мадрид остава и до днес като една от най-култовите истории около неговата личност. Малко след мача с Реал Пената става жертва на метеж от страна на тарторите, като той е освободен от треньорския пост на ЦСКА, напускайки "Армията" с огорчение. Всяко зло за добро: защото на следващата 1991 година Пенев поема националния отбор, за да напише най-важната страница в историята на българския футбол.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Непрежалимата загуба на един от най-обичаните синове на баскетбола

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ВАР-ът на Actualno: В ЦСКА и Левски май треньорите прегарят, а не играчите (ВИДЕО)

Крумовград се мъчи да задържи фаворит за заместник на Николай Костов в Левски

Наказаният Каранга опита да вдъхне кураж на ЦСКА преди реванша с Ботев за Купата (СНИМКА)

Берое разгроми изпадналия Етър и направи важна крачка към оставане в Първа лига (ВИДЕО)

Бивш член на НС на Левски срази Сираков с факти и разкри как ще завърши мачът с Лудогорец

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ