„Пас към миналото“: Непрежалимата загуба на един от най-обичаните синове на баскетбола

4231
„Пас към миналото“: Непрежалимата загуба на един от най-обичаните синове на баскетбола
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Наближава 26-ти януари. Ей сега, в петък. Черен ден. Черен, за милионите фенове на баскетбола по света. Именно на този ден, през 2020 година, този невероятен спорт загуби един от най-обичаните си синове.

Баскетболът е световен феномен. Играта, измислена от д-р Джеймс Нейсмит преди повече от 130 години, с времето се превърна в един от най-популярните спортове, а играчите – в едни от най-атрактивните спортисти в света.

Легендите на баскетбола

Коби Брайънт

През годините баскетболът е имал своите върхове и падения. Ако трябва да сме честни, предимно върхове. През последните 50 години играта се разви главоломно и привлича все повече и повече почитатели. Една от основните причини е НБА. Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада е еталон за класа, епични битки и обрати и главозамайващи резултати.

Именно поради тази причина НБА е най-гледаното баскетболно първенство в света. През годините Лигата на извънземните, както я наричат зад Океана, е мечта за всеки, който обича играта. Там са най-добрите спортисти, те взимат най-много пари и са най-известни и харесвани от феновете. С времето Националната баскетболна асоциация създаде легенди като Майкъл Джордан, Уилт Чембърлейн, Бил Ръсел, Меджик Джонсън, Карийм Абдул-Джабар, ЛеБрон Джеймс и още, и още.

Кариерата на Коби Брайънт

Коби Брайънт

Има едно име обаче, което завинаги остава в умовете и сърцата на всички, свързани с баскетбола. Една суперзвезда, която изгасна прекалено рано. Едва на 41 години. Името му е Коби Брайънт. Гардът на Лос Анджелис Лейкърс е един от най-великите играчи, стъпвали на паркета. Той бе любимец на привържениците на „езерняците“ и ненавиждан от мнозина. Истина е, че Коби бе един от най-великите синове на тази толкова красива игра.

Коби Брайънт е роден на 23 август 1978 във Филаделфия. Баща му Джо е баскетболист, който играе в НБА, а след това продължава кариерата си в Италия. От малък Коби е запален по спорта и през 1996-та става част от най-гледаното първенство в света. Благодарение на таланта си, но също така на много работа, той става един от най-добрите баскетболисти в историята.

Постиженията му са многобройни и трудно можем да ги съберем в една статия – той изкара цялата си 20-годишна кариера в Лос Анджелис Лейкърс, стана 5-кратен шампион на НБА, 2 пъти бе „Най-полезен играч на финалите“ и веднъж „Най-полезен играч на редовния сезон“, 18 пъти бе избиран за „Мача на звездите“, където бе 4 пъти е MVP, два пъти бе олимпийски шампион, както и е един от топреализаторите в историята на НБА.

Скандалите около Коби

Коби Брайънт Поклонение

Всеки, който иска да разбере колко значим бе Коби Брайънт за баскетбола, може да го направи в Гугъл. Но там хейтърите ще научат и за скандалите, съпътстващи кариерата на един от най-великите баскетболисти в историята на този спорт, свързани с личния му живот и взаимоотношенията му с най-близките му хора – ще разбере за секс скандала, за желанието на съпругата му Ванеса да се разведат, за отменения развод, за обтегнатите отношения с родителите му, покрай пуснати на търг негови неща, както и редица други дребни и по-големи несгоди в живота му.

Благодарение на характера си обаче и редица други фактори Коби Брайънт успя да се пребори с всички тези проблеми и се превърна в легенда на световния баскетбол. Той игра 20 години в НБА, а през 2016-та сложи край на бляскавата си кариера.

Коби си отиде от този свят на едва 41 години

Коби Брайънт Катастрофа

Коби Брайънт си отиде от този свят на 26 януари 2020-та, на едва 41-годишна възраст. Загина в хеликоптерна катастрофа, заедно с дъщеря си Джиана и още 7 души. Край любимия му Лос Анджелис. „Градът на ангелите“ му даде толкова много, но и му взе всичко. Взе му най-важното – радостта да се наслади на старините си, на внуците си, на всичко, за което един велик мъж е работил.

Скоро е 26 януари. В петък е. Минаха 4 години от непрежалимата смърт на Коби Брайънт. Той никога няма да се върне. Нито останалите загубили живота си в онзи кошмарен инцидент. Ако сте фенове на баскетбола обаче, в петък, като имате време – спомнете си за Коби, за един от най-обичаните синове на баскетбола, който си отиде прекалено рано.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Ел Голеадор ниже хеттрик на Реал и прославя родния трикольор

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАСКЕТБОЛ:

Везенков: Контузиите спряха прогреса ми, взех правилно решение да играя в НБА (ВИДЕО)

Сезонът за Везенков приключи, Сакраменто се издъни срещу Ню Орлиънс и остана извън плейофите в НБА (ВИДЕО)

Сакраменто разби Голдън Стейт, предстои съдбоносен мач за Везенков и компания (ВИДЕО)

Скръбна вест! Отиде си български баскетболист от близкото минало

Човек от народа: Да саботираш отбора си, за да почерпиш феновете на съперника с безплатен сандвич (ВИДЕО)

Везенков и Сакраменто ще спорят с Голдън Стейт на Стеф Къри за място в плейофите на НБА

Емблематичен баскетболист от НБА: Не ми остава много живот

Сакраменто профука 20 точки аванс при загуба от Оклахома, Везенков не игра (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 5 април 2024 г.

След 22 мача аут: Везенков се завърна в игра за Сакраменто, а Кингс удариха Юта Джаз (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com