"Пас към миналото": Голямата измама за „Златната обувка“, в която неволно бе замесен Сираков

12360
"Пас към миналото": Голямата измама за „Златната обувка“, в която неволно бе замесен Сираков
Снимка: БГНЕС/Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Футболът е игра на голове“. Много често феновете чуват тази максима от устите на треньори и играчи, които се опитват да оправдаят загубата на техния тим в даден мач. Фразата вече е доста клиширана, но също така е много вярна. Защото без голове няма да има футбол, няма да има победители, няма да я има страстта към играта.

През сезон 1986/87 европейският футбол е разтърсен от огромен скандал, свързан със „Златната обувка“ - отличието, което се дава на голмайстор №1 на Стария континент през сезона. В него неволно е замесен и легендарният нападател на Левски, а сега мажоритарен собственик на клуба Наско Сираков.

Скандалът, който разтърси Европа

Наско Сираков

През пролетта на 1987 година повечето от първенствата в Европа са приключили, шампионите са определени, а имената на голмайсторите се знаят. Тогава лидер по най-много реализирани попадения през сезона е австриецът Тони Полстер. Нападателят на Аустрия Виена води убедително в подреждането с 39 гола. На втора позиция е Наско Сираков, който има на сметката си 36 попадения с екипа на Левски, а трети е Брайън МакЛеър от Селтик с 35.

В този момент се случва нещо, което взривява футбола в Европа. Докато останалите първенства вече са завършили, това на Румъния все още тече, а до края му остават шест кръга. Лидер в голмайсторската листа в северната ни съседка е нападателят на Динамо Букурещ Родион Къмътару.

20 гола в 6 мача

Родион Къматару

В последните шест кръга офанзивният футболист забива невероятните 20 попадения – общо 26 в последните 9 кръга от шампионата – и излиза на първо място в класацията за „Златната обувка“. Любопитен факт е, че в дългата си кариера румънецът така и не успява да вкара повече от 24 попадения в един сезон.

Този „цирк“ не остава незабелязан от футболна Европа и скандалът се разпалва по-бързо от горски пожар. Най-бесен от случилото се, логично, е Тони Полстер. Нападателят категорично отказва да присъства на церемонията по награждаването в Монте Карло. „Не мисля, че мога да стисна ръката на този човек“, избухва тогава австриецът. В крайна сметка Къмътару печели „Златната обувка“. Полстер трябва да се задоволи със сребърната, а Сираков – с бронзовата.

След този скандал, а и редица други, от УЕФА замразяват наградата „Златна обувка“. Европейската централа не се отказва от това как да реши проблема с подобни „нагласени“ победители. От УЕФА въвеждат точкова система, според която в зависимост от силата на първенството всеки гол носи различни точки на човека, който го е отбелязал. Така попаденията в по-силните шампионати са с „по-голяма тежест“ от тези в по-слабите.

УЕФА отнема наградата на Къмътару

Тони Полстер

От УЕФА също така взимат „соломоновско“ решение за случая с Къмътару. Двадесет години, след като румънецът печели „Златната обувка“, европейската централа му я отнема и я дава на Тони Полстер. Нападателят на Динамо Букурещ получава възпоменателно отличие, а Сираков отново остава с бронз.

По този начин се слага краят на голямата измама със „Златната обувка“, в която неволно бе замесен и Наско Сираков. Преди пет години легендата на Левски дари своята „Бронзова обувка“ на музея на „сините“ и затвори страницата на своето участие в този фарс.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Навръх Коледа война спря заради футболен мач

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Остави ли начело на Черно море? Илиан Илиев разкри бъдещето си (ВИДЕО)

Черно море подчини Локо Пловдив и продължава да гони второто място (ВИДЕО)

Колко трудно е да се отвори шампанското: Отговорът на Дерменджиев (ВИДЕО)

Празненствата в Разград се отлагат: Крумовград спъна Лудогорец не даде на „орлите“ да вземат титлата (ВИДЕО)

Дни след 100-годишния си юбилей: Етър изпадна от Първа лига пет кръга преди края

Локомотив София удари Хебър в дебюта на Балъков и завърза битката за оцеляване в Първа лига (ВИДЕО)

Ботев Пловдив поздрави капитана си: Попето с поредно впечатляващо постижение

Юношеският национален отбор на България спечели Турнира за развитие на УЕФА

Греда: Левски се разминава със считан за сигурно ново попълнение?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ