Ще бъде ли свален кметът на Благоевград скоро?

8573
Ще бъде ли свален кметът на Благоевград скоро?
Снимка: Личен архив

Доколко кметът на Благоевград е заплашен от прекратяване на правомощията - това си постави за цел да провери Actualno.com.

Припомняме, че с оповестено на 22-ри януари решение на Административният съд в Благоевград се отменя отказът на Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно пълномощията на градоначалника Румен Томов.

Днес пред bTV той заяви категорично, че ще обжалва решението на съда и че ще сезира прокуратурата заради управлението на предшественика си Атанас Камбитов.

Но да погледнем фактите. С избирането му за кмет на 4-ти ноември Румен Томов е разполагал с един месец срок да излезе от фирмите, които управлява. Тоест, до 4-ти декември 2019-та. Съвсем навреме, на 18-ти ноември, той е заличен като едноличен собственик и управител на капитала на "АЛМА-ЕМ" ЕООД. Сега дружеството е ООД. На същата дата е заличен като управител и съдружник във фирма "ТАН" ООД.

Още по-рано, на 14-ти ноември, е заличен като управител на фирма "Изгрев 365" ООД. И тя е била еднолична негова собственост. Проблемът е с друга негова фирма.

Едва на 17-ти декември, след законовия срок, е заличена фирмата му ЕТ "РУМЕН ТОМОВ-АЛМА-ЕМ". Молбата за това е подадена на 12-ти декември.

Заличавайки я, неин правоприемник става ЕТ "РУМЕН ТОМОВ-АЛМА-ЕМ-МАРТИН ТОМОВ". Едната и другата са с еднакъв предмет на дейност – отглеждане и обучение на деца от 5 до 8-годишна възраст по немски език, организиране на курсове по западни езици, производство, търговия, внос и износ на промишлени стоки, стоки за бита, селско-стопанска продукция, дамско, мъжко и детски облекла, трикотаж, детски играчки и др. 

Съобразно нормата на чл. 41, ал. 1 ЗМСМА (Закон за местното самоуправление и местната администрация), кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

ГЕРБ вкарва в съда битката срещу кмета на Благоевград

Областният лидер на ГЕРБ в Пиринско евродепутатът Андрей Новаков внесе жалба в Административния съд в Благоевград за прекратяване пълно...

В едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, кметът първо трябва да предприеме мерки за прекратяване на търговската дейност или да бъде освободен от заеманата длъжност. Второ, трябва да уведоми писмено за това председателя на ОбС. И трето, да уведоми Общинската избирателна комисия (ОИК).

Неизпълнението на тези задължения води до предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета.

В този казус Румен Томов според съда не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 ЗМСМА.

От момента на обявяване на изборния резултат с решение от 4-ти ноември на ОИК – Благоевград, започва да тече едномесечният срок за Томов, в който той да се освободи от фирмите си. Срокът за това е 04.12.2019 г. Съдът е установил, че новоизбраният кмет не е предприел необходимите действия в този срок, тъй като според данните от Търговския регистър прекратяването на дейността със заличаване на търговеца е станало едва на 17.12.2019 г.

Действително с Договор за прехвърляне на търговско предприятие от 25.11.2019 г., градоначалникът в качеството си на ЕТ "РУМЕН ТОМОВ-АЛМА-ЕМ" е прехвърлил на сина си Мартин търговското си предприятие и то вече е с название ЕТ "Румен Томов - Алма-ЕМ-Мартин Томов". При прехвърлянето обаче то не е заличено от регистъра.   

Румен Томов остава кмет на Благоевград, реши ОИК

Кметът на Благоевград Румен Томов остава на поста си. Това реши на извънредно заседание Общинската избирателна комисия в града. С 9 гл...

За прехвърляне на предприятието, без заличаването на ЕТ, Томов е уведомил и Националната агенция по приходите. А прекратяване на дейността на едноличния търговец настъпва не с прехвърлянето на предприятието, а със заличаването му от Търговския регистър.

Румен Томов, според решението на съда, не е изпълнил и другите две изисквания на закона – не е уведомил писмено за предприетите действия председателя на ОбС и ОИК.

Поради всички тези причини е обявено за незаконосъобразно решението на ОИК да откаже прекратяване на правомощията на благоевградския кмет. Преписката е изпратена отново на Избирателната комисия с указания да приложи закона.

Предстои обаче всичко да започне отначало. Първо, защото Румен Томов обяви, че ще обжалва решението на Административния съд. И второ, дори ВАС да остане на същото становище като съдебната инстанция в Благоевград, решението е за изпращане на преписката на ОИК, която да го отстрани.

ОИК може да вземе същото решение като преди. То отново ще подлежи на обжалване. В тази врътка е възможно да мине година, докато се разбере действително ли кметът на Благоевград е настъпил закона и ще се провеждат ли там нови местни избори.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград