Каква е истинската същност на нестинарството?

33794
Каква е истинската същност на нестинарството?
Снимка: Изток-Запад

Криминален трилър, (не)поклатим скептицизъм, закъсняла любов и дългия път до личния катарзис се преплитат в дебютния роман на Бистра Спасова „Нестинарка“. Книгата е част от поредицата „Магика“ на ИК „Изток-Запад“.

Каква е истинската същност на нестинарството и дали някой може да даде категоричен отговор на този въпрос? Доколко съвременния и все по-глобализиращ се свят ни прави скептици по отношение на културните различия? Можем ли да превърнем тези различия във възможност да открием кои сме?

В дебютния си роман „Нестинарка“ Бистра Спасова проследява пътя на съвременния човек от алиенацията в личния живот, през скептицизма на следователя, деформацията на съзнанието на извършителите на тежки престъпления до, разбира се, заслужени наказания. Централен за авторката е и въпросът за извървяването на дългия и трънлив път до катарзиса, водещ до действителното себепознание.

Сюжетът проследява как лондонският отдел на Международна агенция разследва поредица от убийства, извършени на два континента по странен и необичаен начин. Уликите довеждат главните герои на територията на България, където е и развръзката на разследването. Романът е разказан в темпо, което цели да завладее вниманието на
читателя и да го води до самия край чрез непрекъснати обрати в сюжета. Историята е проследена двупластово: през очите на главния герой агент  Питър Уайли – пряк участник (като преводач) във войната на територията на бивша Югославия в края на 90-те години на миналия век. Дълбоко травмиран от преживяното там, младият скептик и главен герой в „Нестинарка“ редовно сънува „разкъсаните тела, дупките от снарядите и очите на онези деца“ – кошмари, породени от мъчителните му спомени от войната.
Скептицизмът на Уайли обаче се разклаща, когато, в опит да залови Саламандъра – сериен убиец и водач на секта, заплетеното разследване го довежда отново на Балканите, но този път в България. Вътрешният подреден свят на героя се пропуква, а главна заслуга за това изиграва една закъсняла и неподозирана любов. Вървейки по своя път, Питър достига личен катарзис, откривайки, че човек няма нужда от всички отговори, а само от един…

„Нестинарка“ е част от поредицата „Magica“, към която спадат и „Среднощният дворец“ на Карлос-Руис Сафон, „Дом за разплата“ на Джон Сол, „Вампирът Лестат“ на Ан Райс, нашумелите наскоро „Манифестът на един бог“ на Стоян Авджиев и „Пътуващо представление с вампир“ на Ричард Леймън и др.

Съществуват ли вампири?

Сексапил, страх и съспенс изпълват страниците на провокативния роман „Пътуващо представление с вампир“ на Ричард Леймън &nd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com