Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Момичето от Техеран" - емоционално пътешествие, започващо в Иран през 50-те

20 май 2024, 10:55 часа • 1105 прочитания

Новата книга от издателство ЕМАС "Момичето от Техеран" представя Техеран от 50-те години на миналия век – с пъстрата, но и турбулентна картина на този голям, ухаещ на Изтока град ни повежда на емоционално пътешествие награждаваната писателка Марджан Камали. Върху фона на града от приказките се срещат момче и момиче. И очакват приказката на своя живот. Ала съдбата им е предвидила друго, както и на цялата страна… Как обичта оцелява отдалеч, как ѝ повлиява отпечатъкът на времето, на другите? Една история за загуба, за неразрушими връзки и за силата на любовта.

Сюжетът

Роя е тийнейджърка, мечтите ѝ са големи, както и любовта към литературата. Родният ѝ Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри. Там, сред отрупаните с книги и с бурканчета мастило етажерки, се крие повече магия, отколкото девойката някога е очаквала да докосне.

Още: "Танцувай с мен" - роман за Ленард Коен и неговата голяма любов и муза Мариане Илен

Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман, момчето, което иска да промени света. Бахман споделя любовта ѝ към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран.

Ала в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран. Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж… 

За авторката

Марджан Камали е родена през 1971 г. в иранско семейство в Турция. Като дете Марждан живее заедно със семейството си в Иран, Кения и Германия, докато не се установява в САЩ през 1982 г. Получава бакалавърска степен по английска литература от университета „Бъркли", след което продължава да учи в университета „Колумбия", както и в Нюйоркския университет. Днес тя живее с мъжа си и двете си деца в покрайнините на Бостън.

Още: Излезе роман за живота на неповторимата Астрид Линдгрен

„Момичето от Техеран" е вторият ѝ роман, преведен на над 20 езика.

Излиза роман за Пабло Пикасо и Дора Маар – двама творци, съперници и съюзници в любовта и в изкуството

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес