Рашидов към Стефан Цанев: Наградата ти още не е факт, за да бъде отказана

2629
Рашидов към Стефан Цанев: Наградата ти още не е факт, за да бъде отказана
Снимка: БГНЕС

След като по-рано днес писателят Стефан Цанев заяви, че няма да приеме наградата "Златен век" на Министерство на културата, тъй като същата е била присъдена на бившия шеф на Шесто управление в "Държавна сигурност" Димитър Иванов, отговорът от страната на ведомството не закъсня.

Той е под формата на писмо на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов да Цанев, в което Рашидов обяснява, че наградата на писателя още не е факт, за да бъде отказвана, а тази на Иванов била дадена след предложения от музеи и университети.

Публикуваме текста на писмото на Вежди Рашидов без редакторска намеса:

"Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.

Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Рашидов договаря нова българска изложба в Лувъра

Голяма българска изложба в Лувъра ще обсъдят министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и президент-директорът на прочутия музей Ж...

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.

А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.

Рашидов: Стига сме избирали красавци, трябва ни мъдър президент

Изборът за президент е много важен за следващите пет години. Стига сме избирали красавци. Въпросът е да изберем умен, мъдър и балансира...

От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.

Скъпи приятелю,

Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com