Важно е не какво казваш, а какво чуват хората

39828
Важно е не какво казваш, а какво чуват хората
Снимка: Изток- Запад

Защо някои хора дори не допускат проблемите да се появят, и ако все пак това се случи – се справят с лекота с тях? Какво стои зад побеждаващите слогани, или зад грубите политически грешки, предвестници на края на кариерата на някои политици? Защо някои реклами веднага ни пленяват, а други предизвикват единствено досада? Гуруто по формиране на общественото мнение д-р Франк Лунц отговаря на тези и много други въпроси, свързани с това, което казваме, в книгата „Думите, които работят“ (ИК „Изток-Запад“).

Ако има още нещо освен езика, което ни отличава наистина от животните, това е подсъзнанието ни. То определя в голяма степен нашия живот – това, което (не) харесваме, изборът, който (не) правим, решенията, които (не) взимаме. Колко често се замисляме обаче дали подбираме правилно – и най-вече ефективно – думите, с които боравим? Д-р Франк Лунц, архитект на езика и гуру по въпросите на общественото мнение, не само повдига завесата, за да видим как се създава истински ефективен език, но и споделя безценните си прозрения как да намерим и използваме точните думи, за да получим онова, което искаме, в своята книга „Думите, които работят“.

Пътешествията на Гъливер

Попаднах на един широк път, поне така ми се видя, макар за местните жители да бе само пътека през ечемичена нива. Вървях по него извест...

Лунц разглежда в единство науката за думите, които работят, и изкуството да ги използваме пълноценно. Той изследва стратегическата и тактическата употреба на езика в политиката, бизнеса и всекидневието, за да ни покаже как можем да постигнем по-добри резултати, като елиминираме разстоянието между онова, което възнамеряваме да съобщим, и онова, което слушателите ни реално възприемат. Основната задача на „Думите, които работят“ (с подзаглавие „Важно е не какво казваш, а какво чуват хората“) е да ни отведе отвъд собственото ни разбиране, за да видим света през очите на нашия слушател. Именно на слушателите: техните възприятия са решаващи за това какво отношение ще имат те към казаното от нас. „Може да имаш най-доброто послание в света, но човекът отсреща винаги ще го възприема през призмата на собствените си емоции, нагласи, предубеждения и предварителни представи. Не е достатъчно да бъдеш точен, разумен или дори блестящ. Ключът към успешната комуникация е да направиш въображаем скок и „да се напъхаш в обувките“ на твоя слушател, за да разбереш какво мисли и чувства той в най-дълбоките кътчета на своя ум и сърце. Начинът, по който той възприема онова, което казваш, е по-реален, поне в практическия смисъл, отколкото начинът, по който ти възприемаш себе си“, допълва авторът.

Франк Лунц е известен архитект на езика и гуру по въпросите на общественото мнение. Работи като pollster – проучващ общественото мнение посредством анкетни допитвания. Фирмата на Лунц за проучване на общественото мнение е работила за повече от двадесет от топ 100 компании на сп. „Форчън“. Отговарял е два пъти за подготовката на лидерите на Републиканската партия в Конгреса за техните дебати по телевизията в САЩ от Public Broadcasting Service.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com