18 081 души са станали български граждани за година

6064
18 081 души са станали български граждани за година

Вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 162 укази за промени в българското гражданство на 18 833 души. Това показва справка от Доклада за дейността на комисията по българско гражданство и българи в чужбина за периода 23 януари 2012 – 22 януари 2013 г., съобщи БГНЕС.

Според доклада за този период от една година 84 от указите са за 18 081 души за придобиване на българско гражданство на основание произход, родител български гражданин, обща натурализация и на основание чл. 16 от ЗБГ. – за особени заслуги с изключителен принос.

Разбивката показва, че 13 737 души са придобили българско гражданство на основание български произход. 4 130 са придобили българско гражданство на основание родител – български гражданин и пълно осиновяване през отчетения период, 8 са новите българи, които са получили гражданство заради изключителен принос и особени заслуги.

Сред тях са състезателка по модерен петобой, професор Аталай от Израел, който получи всъщност гражданството си на специална церемония в президентството, където бяха посочени заслугите му в областта на медицината. Двама бразилски футболисти също са получили гражданство, те са привлечени в ПРФ Лудогорец. Гражданство има и за две художествени гимнастички, както и един тенисист с арменско гражданство. Българин е станал за особени заслуги и "много известен бизнесмен" от Италия, който е разкрил 2 200 работни места.

Броят на хората, които са придобили гражданство по обща натурализация, е 206. 60 укази за възстановяване на българско гражданство са за 607 души. 14 укази са за освобождаване на 136 лица. 4 броя укази са за отмяна на натурализация за 9 лица.

Плевнелиев и Попова се отчитат за първата година от мандата си

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще дадат отчет за първата година от мандата си.Очаква се държавният гла...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com