Борисов: Каквито и да са резултатите от референдума, нямаме пари да строим

16064
Борисов: Каквито и да са резултатите от референдума, нямаме пари да строим

"Каквито и да са резултатите от референдума, нямаме пари да строим". Това коментира пред Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов. Нямаме пари да строим АЕЦ "Белене", категоричен бе Борисов. Той добави, че когато хората излизат, за да кажат „да”, трябва да знаят откъде да вземат парите.

"Станишев си играе с хората. Аз съм убеден, че дори Станишев ще гласува с "не", защото моралът му надали позволява той, който не е подписал договор, да гласува с "да".

Позицията на ГЕРБ е "за" ядрената енергетика и изграждането на седми блок в „Козлодуй”, но категорично против проекта "Белене", подчерта отново премиерът.

„Когато дойдохме в края на 2009 г. на власт, на нас ни беше казано, че имаме работещ проект АЕЦ „Белене”. По-късно, като отидохме там, видяхме, че има един гьол, започнахме да се замисляме върху това, което е правено, коментира премиерът.

"Имах нагласата да строя, защото исках да спася парите на данъкоплатците - над милиард и 300 милиона. И до ден-днешен няма как да спасим парите", каза още Борисов.

"Аз не се нуждая от поддръжка. От министерството на икономиката всеки ден карам Добрев да носи документи. Защото им нямам доверие. След това, ако се наложи, той спи с тях", заяви в полушеговит тон в "Тази сутрин" по бТВ Бойко Борисов. С това той официално даде да се разбере, че има подозрения за изтичане на конфиденциална информация от министерствата, добавя агенция КРОСС.

"Всичко свързано с АЕЦ "Белене" започва през 1986 г.", призна премиерът. "С една дума, ако Станишев е искал наистина да строи ядрена централа, между 2006 и 2007 г. той щеше да разпише това".

"Когато Кириенко дойде при мен към 5 или 6 ч. вечерта, аз му казах, че искам първо да признае, че сумата, която преди време беше казал, че ще струва АЕЦ "Белене", е лъжа", заяви в ефира на телевизията Борисов.

Добрев: Белене е 10 млрд. евро, проектът не е само една централа

Проектът "Белене" струва между 10,3 и 10,6 млрд. евро, а не 6 млрд. евро, както се пише по медиите. Това обясни за пореден път икономич...

Вчера се разбра, че правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ е приело цена от 6,298 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене" и всяка друга обявена от премиера цифра може да се смята за спекулативна. Това става ясно от меморандум, подписан от държавната НЕК, "Росатом" и финландската "Фортум" още през 2010 г.

Меморандумът за разбирателство и сътрудничество при изграждането на АЕЦ "Белене" е с дата 30 ноември 2010. На този ден София беше домакин на голям енергиен форум в областта на ядрената енергетика. Той беше открит от самия премиер Бойко Борисов. На него присъстваха президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, доведените от тях инвеститори от финландската "Фортум", както и много експерти.

Форумът се проведе буквално две седмици след посещението на тогавашния руски министър-председател Владимир Путин в София. Веднага след пресконференцията на Путин и Борисов в МС /13 ноември 2010 г., бел.ред./ Сергей Кириенко обяви пред българските журналисти, че руската страна е изпълнила едно от поставените от Борисов искания за "твърда цена за бъдещата втора атомна централа". Тази цена беше официално обявена на форума на 30 ноември и тук не става дума за 10 милиарда, или 11 милиарда евро, или пък 22 милиарда лева, които в продължение на години твърдят Бойко Борисов и неговите министри, а за 6,298 милиарда евро.

Редактор: Е. Гигова

 

 

ГЕРБ е приел цена от 6,298 млрд. евро за изграждането на АЕЦ "Белене"

Правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ е приело цена от 6,298 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене" и всяка друга обявена от пр...

 

 

 

 

 

НЦИОМ: Четири партии сигурни, засега, в бъдещото НС

Няма значима промяна в политическите симпатии на българите през последните три месеца, сочи изследване на НЦИОМ. Политическите последиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com