Цацаров поиска наказание за прокурор Ангел Илиев

20922
Цацаров поиска наказание за прокурор Ангел Илиев

Внасям днес искане за образуване на дисциплинарно производство спрямо ръководителя на САП прокурор Ангел Илиев и да му се наложи съответно на тежестта наказание. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи БГНЕС.

Причината е начинът, по който се разпределяли прокурорите по делото САПАРД от САП. Според хронологията, която той съобщи, е имало 4 избора за прокурори по делото.

Така според фактите, които настоящият главен прокурор съобщил и при срещата си в Брюксел, софийският апелативен прокурор е допуснал делото да бъде разпределено 4 пъти на 4 различни прокурори, сред които и самият той.

На 25 септември прокурор Магдалина Лазарова подава касационен протест в бланкова форма, към който ще се полага допълнение, след като бъдат изготвени мотивите. Лазарова става член на ВСС и така делото се преразпределя на прокурор от групата специален надзор, в която са включени 22 обвинители. На 2 октомври преди обед делото е разпределено на Вичо Вичев, но той не получава преписката и никога не е работил с нея. Има ново разпределение и на същия ден в 14.31 часа се стига до Агнел Илиев. Той обаче не приема преписката, но не си прави отвод. При третото разпределение делото се пада на Емил Дангов, който получава преписката на 2 октомври и се запознава до 4 октомври, после депозира своя отвод, познава един от обвиняемите.

Според Цацаров необяснимостта се засилва още повече, защото в отдела има 22 прокурори, но Ангел Илиев посочва от Стойчо Ненков да се разпредели само един. Стойчо Ненков е заложен не като случаен избор, а като определен избор. Програмата допуска тази опция, когато по закон едно дело може да бъде разглеждано от магистрат, който го е започнал. Конкретният случай не е такъв, в отдела има 22 прокурори, преписката трябвало да бъде възложена на Вичев още при първото разпределение. Така той констатира, че е имало груби нарушения на случайния избор и на практика случаен избор по това дело няма. 4-те разпределения показват само едно – определен избор, каза Цацаров.

За Стойчо Ненков, който вече е обвиняем за престъпление против правосъдието, сегашният главен прокурор ще поиска също още днес от ВСС той да бъде временно отстранен. Вчера е представен докладът на инспектората към ВКП по разпореждане на Сотир Цацаров. Тя установява, че са били образувани преписки по анонимни сигнали, например, и по тях са вършени проверки, а това е недопустимо.

БГНЕС припомня, че на 28 януари 2013 г. Софийската градска прокуратура /СГП/ привлече в качеството на обвиняем Стойчо Ненков – прокурор от Апелативната прокуратура - София по вече образувано от СГП наказателно производство срещу него. Той е обвинен, за това, че на 11 октомври 2012 г., в София, като орган на власт – прокурор в Апелативната прокуратура – София, е осуетил наказателното преследване срещу Марио Николов и Людмил Стойков – подсъдими по дело на Софийския апелативен съд. Това е направил, като е депозирал допълнително писмено изложение към касационен протест, изготвен и внесен от друг прокурор. С допълнителното изложение обвиняемият Ненков оттеглил подадения протест спрямо Николов и Стойков, с цел да ги избави от наказание, което им се следва по закон – престъпление по чл. 288, алт. 2-ра от НК - за престъпление против правосъдието.

Спрямо обвиняемия Стойчо Ненков е взета мярка за неотклонение "парична гаранция", в размер на 5 000 лв. Разследването, провеждано от следователи от НСлС, продължава.

В края на ноември 2012 г. държавното обвинение образува досъдебно производство срещу прокурора. Стойчо Ненков в последния момент и нарушавайки вътрешните правила на прокуратурата е направил промени в протеста на държавното обвинение пред ВКС във връзка с делото "САПАРД" срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари. Минути преди изтичането на крайния срок Ненков се е отказал да протестира пред последната инстанция оправдателните присъди на Николов и Стойков, постановени от Софийския апелативен съд.

Първоначално прокурорът от САС Магдалена Лазарова-Проданова внесе протест срещу оправдателната присъдата на Софийския апелативен съд на съдия Калин Калпакчиев, но след като тя беше избрана за член на ВСС делото бе разпределено на прокурор Стойчо Ненков на 4 октомври. И той, няколко дни по-късно внася допълнение към протеста на своя колега Лазарова, с което оттегля протеста срещу Марио Николов и Людмил Стойков. "Съгласно изградената процедура за такива случаи от главния прокурор по това време тези дела се наблюдават от екип от ВКП. И тримата колеги от този екип са обсъдили с Ненков делото и мнението на всички тях е, че трябва да има протест, но в последния момент Ненков все пак отказва да протестира оправдателни присъди на двамата ключови обвиняеми", заяви на 21 ноември 2012 г. тогавашният изпълняващ функциите на главен прокурор Бойко Найденов.

След като разбира за станалото, той разпорежда провеждането на дисциплинарна проверка срещу Ненков и това, което е установено към момента от Инспектората на ВКП, му е дало основание да изпрати всички събрани материали на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура за започване на дисциплинарно производство и на Софийска градска прокуратура, която да прецени дали да започне досъдебно производство. Така досъдебното производство срещу прокурор Ненков вече е факт.

Самият Ненков твърди, че действията му са продиктувани от неговото вътрешно убеждение. "Дълбоко се съмнявам, че Ненков е успял дори да изчете всички материали по делото. Самият той дори не можа да посочи основни неща по делото", коментира Бойко Найденов. "Не поддържам протеста срещу Марио Николов и Людмил Стойков поради липса на доказателства", обясни от своя страна прокурор Стойчо Ненков. "Голяма част от колегите не желаеха да пишат нищо по това дело именно поради липсата на доказателства", твърди той. "Делото е провалено изначало и сега вероятно някои искат да има някаква изненада. Делото е провалено от тези, които са работили по него - разследващият орган и прокурорите", смята той.

Редактор: Е. Гигова

Цацаров: Проверяваме и за поръчител

Версията Октай Енимехмедов да е имал съучастници, да е имал поръчител - всички версии за мотиви, довели до вчерашния акт ще бъдат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com