Дянков: Пенсиите скачат с до 10%, минималната заплата става 310 лeва

8780
Дянков: Пенсиите скачат с до 10%, минималната заплата става 310 лeва

През 2013 година пенсиите ще бъдат увеличени със 7 до 10 %. Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Сега се обсъжда не дали ще има увеличение на пенсиите, а по какъв начин да стане то, посочи Дянков.

Единият вариант е - да бъде с еднакъв процент за всички, толкова, колкото е процентът на кумулативната инфлация, или за хората с по-високи пенсии да е с процента на инфлация, а за тези с по-ниски – с по-висок процент. Вторият вариант е по-удачен и според премиера. Бюджетната процедура е изтеглена за разглеждане в парламента по-рано – още през септември. Дотогава трябва да се знае точният вариант и увеличението да е залегнало в Бюджет 2013 г.

Дянков: Готови сме за еврото, но ще изчакаме

България може да влезе в еврозоната още след две години, но правителството ще изчака в предприемането на стъпки за присъединяване къ...

Вътрешното потребление се вдига почти веднага с увеличението на пенсиите на 100 % и затова за правителството е важно да бъдат вдигнати именно пенсиите, каза Дянков.

Финансовият министър увери, че предстои и увеличение на минималната работна заплата с 20 лева – от 290 на 310 лева. Искането на синдикатите беше за 330 лева.

Той припомни, че от утре влиза сила новият модел на формирана на заплатите в администрацията като ръстът им във финансовото министерство е с 27 процента.

Дянков е в Пловдив, за да разгледа археологическите обекти, по които се работи в града. Финансовият министър ще се запознае с тях, за да прецени възможностите за държавно финансиране.

Симеон Дянков е съгласен експертна група да обсъди децентрализацията на Агенция „Митници”

На срещата с Инициативния комитет от Агенция „Митници” министър Симеон Дянков е изявил готовност да се създаде експертна гр...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com