До май България трябва да върне дълг от 400 млн. за „Белене”

8891
До май България трябва да върне дълг от 400 млн. за „Белене”

Тази сутрин в „Здравей, България” по Нова телевизия енергийният министър Делян Добрев съобщи, че до май месец България трябва да върне 400 млн. лева по кредит, изтеглен за първоначални дейности по проекта „Белене”. Според г-н Добрев „това са отдавна похарчени пари, без да има нищо срещу тях”. В момента в държавния бюджет няма пари, за да се обслъжи този дълг и поради тази причина ще се търси рефинансиране за него. Това означава, че само ще отложим времето на плащане с няколко години, но един ден ще трябва да върнем тези милиони за нещо, за което не е трябвало въобще да бъде стартирано.

По-късно днес парламентарната анкетна комисия, която проверява проекта "Белене", ще се запознае с документи, които според управляващите показват, че още през 2008 и 2009 година е било ясно, че строителството на новата атомна централа ще струва около 10 милиарда евро.

RWE отказала оборудване за "Белене" заради липса на финансиране

Кореспонденция от 2008 и 2009 г. между Националната енергийна компания, германската компания RWE и тогавашния министър на икономиката П...

„Оказа се, че тези засекретени писма са с много интересно съдържание”, коментира енергийният министър.

По думите му най-интересното писмо е от 2008 година. То е изпратено от НЕК до тогавашния икономически министър Петър Димитров. С него шефът на НЕК Любомир Велков съобщава, че RWE се ограничава във финансирането на проекта до 10 милиона евро, докато не бъде осигурено пълно финансиране.

„Те категорично не са съгласни да се плаща на „Атомстройекспорт”, защото ще стартират определени дейности по проекта, които после трудно ще бъдат спрени. В същото време НЕК няма възможност да осигури това финансиране, защото вече е теглила заем от 250 милиона евро и повече кредити не може да тегли”, обясни Делян Добрев.

След този тревожен доклад обаче България е платила аванс, с който стартира изработването на оборудването с дълъг цикъл на производство, а стойността му е за повече от 1 милиард лева.

Станишев: Борисов лъже, не ние

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев не изчака много време и отговори подобаващо на предизвикателството на министър-председат...

„До май месец трябва да намеря 400 милиона, за да върна заема за „Белене”. Това са отдавна похарчени пари, без да има нищо срещу тях”, заяви Добрев. „Никой няма да ми даде 400 милиона за връщане на заем. Ще рефинансирам този заем, което значи, че ще го отложа за няколко години, но после пак ще трябва да го върнем”.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com