Дончев: Ако искаме да получаваме европари, трябват реформи

8367
Дончев: Ако искаме да получаваме европари, трябват реформи

Ако България иска да използва европейски пари до 2020 и дори до 2023 година, това няма как да се случи, ако тя не предвиди и не осъществи тежки реформи в сектора здравеопазване, в сектора образование и в самата система за управление на средствата от ЕС. Това каза народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев, бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз.

„Реформите трябва да бъдат планирани на ниво детайли при старта на програмния период и трябва да бъдат задвижени до 2016 г. Ако това не се случи, България ще загуби възможността да ползва европейски пари в съответните сектори. Това са т.нар. предварителни условия, които са заложени в проекта за общ регламент. Използвам случая да обърна внимание на управляващите върху този детайл и да напомня, че ако подобни реформи не бъдат планирани и не бъдат осъществени, страната ни няма да може да ползва европейски пари”, добави Дончев.

Строителството на пътища излиза твърде скъпо на ЕС

Стойността на пътното строителство, финансирано чрез Европейския фонд за регионално развитие, превишава първоначалните сметки с една че...

Става дума за детайлно разработени текстове, които трябва да бъдат вкарани на вниманието на българския парламент – една инициатива, по отношение на която се работеше повече от година”, каза Томислав Дончев. Той подчерта, че очаква да разбере и каква е визията на управляващите по отношение на акредитиращия орган – къде ще бъде той, ще има ли подобен орган в България съобразно изискванията на новия регламент. „Очаквам да разбера каква е визията им по отношение на централната координация – къде ще бъде централното координационно звено, кой ще го ръководи и какви ще бъдат неговите функции. С нетърпение очаквам да чуя какви ще бъдат целите, контурите и посоката на тези тежки реформи. Това са отговорните решения, които трябва да се вземат в момента, а не общите литературни приказки”, допълни Дончев.

Във връзка с коментара на вицепремиера Зинаида Златанова за това доколко трябва да се политизира темата за европейските фондове, Дончев каза, че не си спомня като министър за почти 4 години да е имал политическо изказване. „Всичките ми коментари и призиви са били абсолютно технократски и прагматични по една проста причина. Вярвам в това, че политиката не е изкуството на големите приказки, а изкуството на тежките решения. Специално в сферата на еврофондовете има да се вземат много сериозни и тежки решения. Аз толерантно изчаквам екипа на новото правителство да се запознае с това, което върши, да изчете всички документи. Похвално е, че проектът за споразумение на партньорство е изчетен. Направени са редакционни поправки, наново е представен на Европейската комисия, но това е по-лесната част от процеса, който следва”, допълни Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com