Хиляди на протест: Долу ръцете от Черноморието

17370
Хиляди на протест: Долу ръцете от Черноморието

Втори за седмицата протест, национален, готвят граждани в защита на българската природа. Днес, 17 януари, протести ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Заявилите желание да извикат "Долу ръцете от Черноморието" са хиляди. Протестите и в четирите града ще започнат с мирно шествие. В София акцията ще се проведе, както и тази от 14 януари – протестиращите ще тръгнат мирно на шествие от "Попа" към сградата на Народното събрание, където в 18.30 часа ще опънат плакати и заявят исканията си.

Гражданите искат незабавно създаването на Национален парк "Българско Черноморие", в който да бъдат защитени Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Св. Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), информира БГНЕС.

"Настояваме за промени в законите, които да ни дадат достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да можем да спираме подобни строежи преди да дойдат багерите и да унищожат всичко. Настояваме строежът на Иракли да бъде спрян окончателно", казват протестиращите.

На протеста в понеделник, 14 януари, над хиляда души излязоха само в София и се обявиха за спасението на Иракли. По време на протеста им беше съобщено, че МРРБ спира строежа на Иракли, която новина бе посрещната с радостни възгласи и викове "Победа". А часове преди това екоминистърката Нова Караджова заяви, че процедурата по ОВОС за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли е проведена законосъобразно и при пълна прозрачност.

На 15 януари експертите от Министерството на околната среда и водите излязоха със становище, че местността "Иракли - Емона" няма да бъде защитена територия, тъй като това е "нецелесъобразно" и "безсмислено". Аргументът им е, че плажът на Иракли попада в друг вид защита – зонирана. Разликата между двете обаче е, че в защитената територия строителството по закон е абсолютно забранено, а в защитена зона, то може да се разреши.

Държавата налага глоби заради строежа в Иракли

Ще се налагат глоби заради нарушения, допуснати при издаването на разрешението за строеж в Иракли. Това съобщиха от Министерството на ...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com